Inspelat seminarium 23 maj

Hur är det med pensionerna - på riktigt?

2024-05-23 Det finns få områden i svensk offentlig debatt där det finns så lite koncensus kring sakernas tillstånd som pensionerna. Detta ämne debatterades och analyserades på vårt seminarium - Hur är det med pensionerna - på riktigt? Se en inspelning av seminariet här!

Vissa säger att svenskarnas pensioner faller som en sten och att 45 procent av slutlönen är det nya normala. MinPension, Sveriges största webbplats för pensionsinformation, säger att pensionen i genomsnitt förväntas bli 69 procent, och vår egen stora studie att visar Medelsvenssons verkliga, disponibla inkomst vid 67 års ålder är hela 90 procent av den inkomst som han eller hon hade vid 60. Det är inte lätt att hänga med i pensionsdebatten.

För att skapa reda i frågan höll vi ett seminarium där vi presenterade vår studie och satte pensionerna i ett större perspektiv genom att se till hela socialförsäkringssystemet. Vi ställde bland annat följande frågor:

  • Vem är egentligen fattigpensionär? – för vilka grupper fungerar inte pensionssystemet? 
  • Alternativ kompensationsgrad – hur påverkas den allmänna pensionen av ett uttag som startar vid den nya riktåldern 67?


I paneldebatten:
Mikael Nyman, Chefredaktör på Pensionsnyheterna.
Håkan Svärdman, Ansvarig för strategisk utveckling inom marknad och försäljning på Folksam.
Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
Ole Settergren, Analyschef hos Pensionsmyndigheten.
Ulrika Heindorff (M), Riksdagsledamot och ledamot i socialförsäkringsutskottet.
Kalle Olsson (S), Riksdagsledamot och ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice