Se upp för deltidsfällan

2018-01-09 Deltidsarbete är en starkt bidragande orsak till att kvinnors pension i genomsnitt är 67 procent av männens. Alectas pensionsekonom Staffan Ström är expert på området och ofta tillfrågad för att berätta om deltidsarbetets effekter på pensionen.

Kvinnors pension är i genomsnitt 67 procent av männens pension. En stor del av förklaringen till detta är att kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män. Var tredje kvinna jobbar deltid men bara var tionde man. Trots att tjänstepensionssystemet inte gör skillnad på män och kvinnor, ger deltidsarbete stora skillnader i tjänstepension.

För att illustrera konsekvenserna av deltidsarbete vid olika tidpunkter i livet har Staffan Ström har tillsammans med Alectas marknadsanalytiker Lars Callert tagit fram några exempel på vad deltidsarbete kostar i utebliven pension för ingenjörer. Beräkningarna använde Staffan och Lars vid ett seminarium i november 2017 för Sveriges ingenjörer som ville veta mer om Deltidsfällan.

Infografik som visar hur deltid påverkar pension

När under yrkeslivet en person jobbar deltid spelar roll. Den som jobbar deltid tidigt i livet (till exempel i samband med föräldraledighet) går miste om den ränta på ränta-effekt hen skulle ha fått på de inbetalningar hen går miste om. Det får stor effekt eftersom pensionspengar ska växa i flera decennier.

Läs mer om deltidsarbetets konsekvenser på pensionen på Staffans blogg.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice