Planera för din pension

Har du börjat fundera på att gå i pension? Redo att läsa på lite för att få koll på hur du vill göra? I så fall har vi några enkla tips till dig.

Vare sig du ska gå i pension inom kort eller längre fram, är det bra att planera för hur du vill ha det. Frågorna är många, här är några av de vanligaste.

 1. Jag har hört att det är bättre att vänta tills jag fyllt 62 år med att gå i pension, varför?
  Om du vill gå i pension tidigare än 65 år är det oftast bra att vänta till månaden efter 62-årsdagen om du har tjänstepensionen ITP 2. Pensionen kan då bli lika stor när du blir 65 år, som om du arbetat kvar med samma lön. Vi kallar det för "kollektiv slutbetalning".

  Om du slutar din anställning mellan 62 och 65 års ålder hör vi av oss till dig för att undersöka om du har rätt till slutbetalning.

 2. Hur har andra gjort?
  Det är bara du själv som kan avgöra vad som är bäst för dig – ta ut pensionen tidigt eller sent, under hela livet eller en viss tid. Men många är ändå nyfikna på hur andra har gjort när de gick i pension. Följ länken nedan för att läsa om hur Alectas pensionärer går i pension.

 3. Vad exakt behöver jag göra?
  Om du inte meddelar något annat startar ut­betal­ningen av din pension från Alecta med automatik från och med den månad som du fyller 65 år.

  På alecta.se och sidan "När ska din utbetalning starta?" berättar vi steg för steg vad som händer. Vill du ha ännu mer samlad information, hittar du det i vår "Guide".

Läs mer

Om kollektiv slutbetalning
Så har andra gjort
När ska din utbetalning starta?
Guide - Så här tar du ut din tjänstepension

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice