Vad händer med min ITP-pension när jag dör?

Många av våra kunder hör av sig med frågor om vilka efterlevande­skydd tjänste­pensionen innehåller. Det är svårt att ge ett enda svar eftersom det kan vara olika beroende på vad som ingår och om du själv valt att lägga till något i ditt ITP-paket.

blaloggain-farg.svg

Logga in på Mina sidor

För att veta exakt vad som gäller för dig, loggar du in på Mina sidor på alecta.se.

Fyra olika efterlevandeskydd i din tjänstepension ITP

Det finns fyra olika efterlevandeskydd som du kan ha i din tjänstepension ITP: 

Efterlevandeskydd Vem kan ha skyddet?
Tjänstegrupplivförsäkring, TGL Ingår för alla.
ITP 2 Familjepension För dig med ITP 2 och en månadslön på 45 676 kr eller mer.
Återbetalningsskydd ITP 1 och ITPK Går att lägga till.
ITP Familjeskydd Går att lägga till.

Tjänstegrupplivförsäkring, TGL

Du omfattas automatiskt av Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL när du arbetar hos en arbets­givare med ITP. Om du dör får dina närmaste ett skattefritt engångsbelopp som betalas ut vid ett tillfälle.

Storleken på engångsbeloppet bestäms av din ålder och är maximalt 315 000 kronor. Om du har barn betalas även barntillägg ut. 

ITP 2 Familjepension

ITP 2 Familjepension ingår i din ITP 2 hos Alecta om du har en månadslön på 45 676 kronor eller mer. Familjepensionen betalas ut varje månad till dina närmaste när du dör. Hur stora utbetalningarna blir hänger ihop med din lön och hur länge du har arbetat. 

Att tänka på

Du kan välja bort framtida inbetalningar till familjepensionen för att istället föra över inbetalningarna till din ITPK. 

Återbetalningsskydd för ITP 1 och ITPK

Du kan själv välja att lägga till återbetalningsskydd för din ITP 1 Ålderspension. Har du ITP 2 Ålderspension, kan du lägga till återbetalningsskydd för din ITPK.

Att tänka på

Har du lagt till återbetalningsskydd får din familj del av det pensionskapital som finns kvar i din pension när du dör enligt en viss ordning.

I vissa lägen kan det vara idé att välja bort återbetalningskyddet.

ITP Familjeskydd

ITP Familjeskydd är en extra försäkring som du kan teckna i Alecta genom Collectum. Den ger dina anhöriga pengar varje månad om du dör innan du fyller 65 år om du tillhör ITP 2, och innan du fyller 66 år om du tillhör ITP 1.

Att tänka på

Du kan själv välja vilket belopp och hur länge det ska betalas ut. Kostnaden för familjeskyddet dras från din ITP 1 Ålderspension eller ITPK.

Vem får pengarna i de olika efterlevandeskydden?

ITP 2 Familjepension 

Här är det bestämt i förväg vem eller vilka som kan få ta del av pengarna. Du behöver vara gift eller ha ett registrerat partnerskap för att ITP Familjepension ska betalas ut. Finns det barn under 20 år får även de vara med och dela på pengarna.

Övriga efterlevandeskydd

Det finns en fastställd ordning för förmånstagare. Vill du att någon annan ska få ta del av pengarna i de efterlevandeskydd du har, behöver du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Mer information och blanketter för detta hittar du på Collectum.se

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice