Höjd pensionsålder för allmän pension – hur påverkar det min ITP-pension?

Olika pensionsåldrar för olika pensioner skapar förvirring hos många. Detta gäller för din tjänstepension ITP.

pensionspyramiden.svgMin pensionsålder för allmän pension har höjts till 67 år. Då får jag väl inte heller ta ut min ITP-pension före 67 år?
Pensionsåldern för din tjänstepension ITP bestäms utifrån ITP-avtalet. Den allmänna pensionen påverkar inget som har med din tjänstepension att göra.

  • För ITP 2 är pensionsåldern 65 år.
  • För ITP 1 är pensionsåldern 66 år.

Du kan ta ut din pension innan du nått pensionsåldern förutsatt att du uppfyller vissa villkor, som till exempel att du avslutar din anställning för att gå i pension (pensioneringssyfte).

Hur påverkas min pension om jag tar ut den före eller efter uppnådd pensionsålder?

  • Tar du ut pensionen tidigare, räknar vi om din pension och fördelar utbetalningarna på en längre period. Då ska pengarna räcka under en längre tid och då blir din månadspension något lägre. 

  • Tar du ut pensionen senare, räknar vi om din pension och fördelar utbetalningarna på en kortare uttagsperiod och då blir månads-pensionen något högre. Det är i grunden samma intjänade pension som fördelas på den uttagstid du själv väljer.


Läs mer


När ska din utbetalning starta
Riktåldern styr när du kan ta ut allmän pension (Pensionsmyndigheten)

Ändrade åldersgränser i ITP-planen 

För dig med ITP 1
Den 1 januari 2023 höjdes pensions­åldern till 66 år för dig med ITP 1.
Att pensionsåldern höjs, hänger bland annat ihop med att fler väljer att arbeta längre än till 65 år. Genom att höja åldern, blir det smidigare att fortsätta att arbeta och tjäna in pension. Men fortfarande kan du välja att gå i pension både tidigare och senare än vid 66.

För dig med ITP 1 och dig med ITP 2
En annan förändring från 2023 är att åldern för möjligheten att få ersättning från ITP Sjukpension även höjs till 66 år. Detta gäller både för ITP 1 och ITP 2.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice