Lönekapning inom ITP 2

Om en anställd får ett stort lönelyft efter att ha fyllt 60 år, kan det bli aktuellt med något som heter lönekapning. Det händer om det är mindre än fem år kvar till den ordinarie pensionsåldern och när löneökningen överstiger en viss procent.

Ordet lönekapning antyder att lönen kapas, men så är det inte. I stället handlar det om hur stor del av lönehöjningen som blir pensionsgrundande. Det är Collectum som ansvarar för regelverket om lönekapning.  

Inkomstbasbeloppets förändring

En anställd ska alltid kunna tillgodoräkna sig löneökningar i takt med den allmänna löneutvecklingen. Men eftersom den är olika från år till år, tittar Collectum på hur mycket inkomstbasbeloppet förändrats när de bestämmer hur stora lönelyft som blir pensionsgrundande. Upp till den gränsen får den anställda tillgodoräkna sig pension fullt ut, medan det som ligger däröver inte blir pensionsgrundande. Den här konstruktionen blir känslig för stora förändringar av lönen, både uppåt och nedåt, sent i livet. Utan lönekapning skulle ett stort lönelyft sent i karriären bli väldigt dyrt för arbetsgivaren. Kanske så dyrt att lönen inte skulle kunna höjas. 

Alla berörs inte - men två tips ändå

Alla berörs inte av lönekapningsreglerna eftersom de får ”normala” löneökningar. Men två saker är bra att hålla koll på:

  1. En anställd som siktar på ett stort lönelyft, ska försöka se till så att det kommer före sextioårsdagen. Då blir hela löneökningen blir pensionsgrundande.
  2. En anställd som arbetar deltid och vill gå upp till heltid bör göra det före 60 år, för att slippa lönekapning.

Extra pensionsinbetalningar är möjliga

Om du som arbetsgivare vill ge en större pensionsförmån än vad lönekapningsreglerna medger, kontakta Collectum. Du kan både göra en engångsinsättning och löpande extra avsättningar fram till pensionen.

LÄS MER

Alectas pensionsekonom:” Se upp för lönlösa lönelyft sent i karriären."
Så räknar Collectum ut lönekapningen

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice