Till dig som har pension under utbetalning

2023-03-14 Just nu skrivs det mycket om Alectas investeringar i amerikanska bankaktier i media. Att värden gått förlorade där ser vi allvarligt på, men du som kund i Alecta påverkas av detta i väldigt liten omfattning eller inte alls. 

Du som har förmånsbestämd pension, ITP 2 (om du är född 1978 eller tidigare)
Din pension påverkas inte alls av detta. 

Du som har premiebestämd pension, ITP 1 eller ITPK
Din pension kommer att betalas ut med samma belopp som idag resten av året. När ditt nya pensionsbelopp ska beräknas vid kommande årsskifte har avkastningen betydelse, men den amerikanska bankoron kommer bara att påverka din pension marginellt. Förlusten i de tre berörda bankerna motsvarar mindre än 2 procent av det totala pensionskapital som Alecta förvaltar. Mer än 98 procent av Alectas investeringsportfölj är intakt och fortsätter att generera avkastning.

Den mest typiska kunden i Alecta som har ITP1 (mediankunden) har ett pensionskapital på 61 000 kronor. Det beloppet påverkades negativt med 1 500 kr som en följd av förlusterna i de amerikanska bankerna. Översatt till pension betyder det att den typiska kunden kommer att få 16 kronor mindre i pension per månad i framtiden.

Samtidigt ska man känna till att Alecta haft allra högst avkastning av alla de bolag som erbjuder traditionell förvaltning inom ITP – även när man räknar in effekten av bankförlusterna. Den som haft sina pensionspengar hos konkurrenten med näst högst avkastning de senaste tio åren har idag ett pensionskapital som är 5 procent lägre än vad Alectakunden har.

Man kan alltså säga att bankförlusterna minskat Alectas försprång mot konkurrenterna lite grann, men Alecta är fortfarande bäst i klassen på att ge kunderna avkastning. 

Läs mer

Här har vi sammanställt de viktigaste frågorna och svaren kring Alectas investeringar i amerikanska bankaktier.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice