Frågor och svar om Alectas investeringar i amerikanska banker

Frequently asked questions

Hur påverkas min pension av Alectas investeringar i amerikanska bankaktier?


Du som har förmånsbestämd pension ITP 2 (gäller dig som är född 1978 eller tidigare):

Din pension påverkas inte alls. Nivån på din pension bestäms inte av Alectas avkastning utan av din lönenivå och tjänstetid. Du som har ITP 2 under utbetal­ning påverkas inte heller, din pension kommer att betalas ut med samma belopp som tidigare.

Du som har premiebestämd pension, ITP 1 eller ITPK:
Din pension kommer att betalas ut med samma belopp som idag resten av året. När ditt nya pensionsbelopp ska beräknas vid kommande årsskifte har avkastningen betydelse, men den amerikanska bankoron kommer bara att påverka din pension marginellt. Förlusten i de tre berörda bankerna motsvarar mindre än 2 procent av det totala pensionskapital som Alecta förvaltar. Mer än 98 procent av Alectas investeringsportfölj är intakt och fortsätter att generera avkastning.

Den mest typiska kunden i Alecta som har ITP1 (mediankunden) har ett pensionskapital på 61 000 kronor. Det beloppet påverkades negativt med 1 500 kr som en följd av förlusterna i de amerikanska bankerna. Översatt till pension betyder det att den typiska kunden kommer att få 16 kronor mindre i pension per månad i framtiden.

Samtidigt ska man känna till att Alecta haft allra högst avkastning av alla de bolag som erbjuder traditionell förvaltning inom ITP – även när man räknar in effekten av bankförlusterna. Den som haft sina pensionspengar hos konkurrenten med näst högst avkastning de senaste tio åren har idag ett pensionskapital som är 5 procent lägre än vad Alectakunden har.

Man kan alltså säga att bankförlusterna minskat Alectas försprång mot konkurrenterna lite grann, men Alecta är fortfarande bäst i klassen på att ge kunderna avkastning. 

Hur påverkas arbetsgivarna?

Under 2023 reducerar Alecta arbetsgivarnas kostnad för förmånsbestämd ålderspension och familjepension med upp till 40 procent genom premie­reduktioner. Dessutom reduceras riskpremierna med upp till 90 procent. Det görs som en följd av att Alectas tillgångar med god marginal över­stiger nuvärdet av de förväntade framtida utbetalningarna. Turbulensen i det amerikanska banksystemet påverkar inte premie­reduk­tionerna under 2023, och även framåt ser förutsättningarna för fortsatta premie­reduk­tioner goda ut. Per den 31 mars var den kollektiva konsolideringsnivån 170 procent, väl över den gräns på 150 procent då arbetsgivarna får premiereduktion.

Hur bra är Alectas avkastning jämfört med konkurrenterna?

Alecta är den pensionsförvaltare som levererat allra bäst avkastning under de senaste 5, 10 och 15 åren av alla de bolag som erbjuder traditionell försäkring inom tjänstepensionen ITP. Det bekräftades nyligen när resultatet av den stora ITP-upphandlingen presenterades. I upphandlingen har Alecta utvärderats mot andra banker och pensions­bolag i Sverige. Studien, som är mycket omfattande, ser både till historiskt avkastningsresultat och till bedömd förmåga att leverera bra pensioner i framtiden.

Resultatet av upphandlingen är att Alecta både utsetts till ett av de fem valbara alternativen inom traditionell försäkring och dessutom får förlängt förtroende som förvalsbolag under perioden 2023–2028. Valcentralen Collectum som ansvarar för upphandlingen skriver: ”Alecta har haft högst historisk total­avkast­ning. Oavsett om man tittar 5, 10 eller 15 år tillbaka i tiden så har Alecta bäst total­avkastning. Alectas produkt förväntas även ge högst pensions­utbetalning till lägst avgift. Alecta sammantaget var bäst i den utvärdering som gjorts.”

* inklusive förvaltning av produkter som är stängda och därmed till huvuddel förvaltas i räntor.
Illustration ur Collectums rapport ”Så genomförde Collectum ITP-upphandlingen 2023 för traditionell försäkring”.

Även när förlusterna i de amerikanska bankerna inkluderas består Alectas försprång mot konkurrenterna. Du kan löpande följa Alectas avkastning för premiebestämd pension här.

En beskrivning av Collectums process för att utvärdera förvaltare av traditionell försäkring finns här.

Varför har Alecta pensionspengar på börsen över huvud taget, är inte det riskabelt?

Att vara rädd om våra kunders pengar är oerhört viktigt för oss. Men om vi inte skapade avkastning på pengarna utan bara samlade ihop arbets­givar­nas in­betal­ningar på hög skulle pensionen bara bli en bråkdel av de pensioner vi betalar ut idag.

Att skapa avkastning genom att investera pengarna i tillgångar som växer under hela spartiden är därför också viktigt för oss. Ett sätt för Alecta att skapa av­kastning är att investera i aktier. Då får våra kunder ta del av bolagens vinster och värdeökningar. Över tid får det våra kunders pension att växa rejält. Alecta investerar en stor andel av kapitalet i svenska företag och verksamheter, men vi letar också efter investerings­möjlig­heter som vi tror starkt på i Europa och USA. Utöver aktier investerar vi också i tex statsobligationer, företagsobligationer, fastig­heter och bolag som inte finns på börsen. 

I över 100 år har Alecta fått våra kunders förtroende att förvalta deras pengar. Det är ett förtroende vi inte tar lätt på. Genom åren har vi navigerat genom pandemier, två världskrig, räntechocker, IT-kraschen, finanskrisen och många andra riktigt tuffa tider - och hela tiden levererat trygga pensioner. Det fortsätter vi att göra.

Vad gör Alecta nu för att återvinna kundernas förtroende?

Att återvinna våra kunders förtroende jobbar vi hårt med just nu. Ett sätt är att i möjligaste mån vara tillgängliga både för våra kunder och för media. Vi har den senaste tiden haft hundratals journalistkontakter och gjort en stor mängd intervjuer för att förklara vad som hänt, om/hur det påverkar våra kunder och vilka åtgärder vi nu vidtar. Våra kunder möter vi dels i enskilda samtal och mejl till vår kundtjänst dels genom löpande uppdateringar av information på alecta.se.

Alectas styrelse har beslutat att det behövs ett nytt ledarskap för att genomdriva nödvändiga förändringar inom kapitalförvaltningen och återskapa förtroendet för Alecta. Som en följd av det ersätts vd Magnus Billing. Ny tillförordnad vd är Alectas tidigare vice vd Katarina Thorslund, och rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordinarie vd inleds omgående. Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde kommer under tiden att stödja organisationen som arbetande styrelseordförande. Ann Grevelius blir ny tillförordnad aktiechef och Kerim Kaskal blir tillförordnad kapitalförvaltningschef.

Vidare har Alectas styrelse beslutat att utreda den uppkomna situationen. Utredningen, som ska vara klar före sommaren, ska fokusera på om det finns anledning att göra förändringar i nuvarande investeringsstrategi, riskallokering och mandat för kapitalförvaltningen. Ledningen kommer i detta att ta hjälp av externa resurser. Slutsatserna från arbetet kommer att offentliggöras.

Läs mer om förändringarna i våra pressmeddelanden:
Alecta vidtar åtgärder till följd av förluster i tre amerikanska banker
Magnus Billing lämnar VD-posten

Vilket engagemang hade Alecta i de amerikanska bankerna?

Alecta investerade från 2016 och framåt i de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank, som nu har tagits över av den amerikanska bank­över­vaknings­myndigheten Federal Deposit Insurance, FDIC. Alecta investerade även 9,7 miljarder kronor i First Republic Bank, en bank med helt annan affärsmodell men som på grund av turbulensen i finansmarknaden under mars månad började tappade stort i aktievärde. Alecta sålde då hela sitt innehav i banken.

Hur kunde detta hända?

Alecta förvaltar mer än 1100 miljarder kronor. För att de ska växa behöver vi investera kapitalet i aktier, räntepapper andra typer av tillgångar som kan växa under våra kunders hela liv. En stor del av kapitalet investerar vi i Sverige, men vi behöver också investera utanför Sverige för att sprida investeringsriskerna och dra nytta av värdetillväxt som sker på andra marknader. De tre berörda bankerna ägde vi tillsammans med några av världens största kapitalförvaltare, såsom Blackrock, Vanguard och State Street.

När Alecta under 2022 såg att räntehöjningarna hade påverkan på Silicon Valley Banks likviditet förde vi, tillsammans med andra investerare, dialog med banken för att säkerställa att banken hade en plan framåt. Torsdagen den 9 mars gick banken ut med en nyemission som inte var garanterad av några stora investerare och en försäljning av tillgångar med förlust. Vi anser att de åtgärderna var ett stort misstag och var det som föranledde det som kallas en ”bank run”, alltså att kunder snabbt tar ut sina pengar vilket ledde till att aktien dök på marknaden. Kraschen i Silicon Valley bank ledde sedan till att förtroendet för amerikanska regionala banker generellt föll, och oron spred sig sedan vidare till banksektorn i flera delar av världen.

Hur mycket pengar har gått förlorade?

Den totala förlusten i de tre amerikanska bankerna beräknas till 19,6 miljarder kronor. Det är en allvarlig förlust som vi tar på största allvar, men för dig som kund blir påverkan väldigt liten eftersom Alecta förvaltar ett totalt kapital på mer än 1 100 miljarder kronor. Du som har förmåns­bestämd ITP 2 påverkas inte alls.

Kan mera pengar gå förlorade?

I dag ser vi inga spridningseffekter, vilket vi stämt av med Finansinspektionen som delar vår bild.

Det sägs att det handlar om kryptobanker?

Nej, det är inga kryptobanker. Det handlar om tre olika banker med helt olika affärsmodeller. Silicon Valley Bank vände sig huvudsakligen till riskkapitalbolag samt bolag inom sektorerna teknologi och life science/healthcare, både start-ups och mer mogna bolag.

Signature Bank huvudfokus var finansiering av hyresreglerade fler­bostads­hus och kommersiella fastigheter men satsade även på att ligga långt fram i den tekniska utvecklingen genom en betalplattform där kunder kunde överföra USD i realtid. Det attraherade en del kryptobörser att sätta in sina pengar där vilket motsvarade cirka 15 procent av bankens totala insättningar. Bankens relation till digitala valutor (krypto) är enbart inlåning i amerikanska dollar. Signature Bank invest­er­ade inte i, handlade inte i, hade inte digitala valutor i sina innehav och förvarade inte digitala valutor. Man gav heller inte lån med digitala valutor som säkerhet.

First Republic Bank är en cirka 40 år gammal bank med huvudfokus på bostads­utlåning och förmögenhetsförvaltning till en välbeställd medel­klass. Banken har sedan den grundades haft extremt låga kredit­förluster och hög kundnöjdhet.

Varför sålde Alecta sina aktier i Handelsbanken och Swedbank för att investera i amerikanska banker?

Att sälja innehaven i de två svenska bankerna och att investera i de amerikanska bankerna handlar om två helt skilda investeringsbeslut. 

2016 bestämde sig Alecta för att investera i Signature Bank, och 2019 fattades besluten investera i Silicon Valley Bank och First Republic Bank. Vid samma tid hade vi investeringar i fyra stora nordiska banker: Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB. Under 2021 och 2022 började vi sälja av aktier i Swedbank och Handelsbanken och under 2022 lämnade vi de två bankerna helt. Alecta är fort­satt stor ägare i Nordea och SEB. 

Vilka åtgärder vidtar Alecta för att rädda så mycket pengar som möjligt?

Just nu pågår ett intensivt arbete för att säkerställa att Alectas kunders rättig­heter tas tillvara på bästa sätt. Vi har juridisk representation på plats i USA för att hantera den juridiska processen.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice