Skatten på din tjänstepension

Har du funderingar på hur det blir med skatten på din ITP tjänstepension? Då ska du läsa vidare. Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om just skatt.

Hur mycket skatt ska jag betala?

  • Om du får utbetalningar från flera håll och utbetalningen från Alecta inte utgör den största delen av din inkomst, ska vi dra 30 procent i skatt.
  • Om pensionen från Alecta utgör den största delen av din inkomst, ska vi dra skatt enligt aktuell skattetabell. Hör av dig till oss i så fall.

Kontakta Skatteverket om du är osäker på vilken skatt som ska gälla för dig.

Ni drar för lite i skatt. Vad ska jag göra?

Vill du höja ditt skatteavdrag gör du det enkelt på Mina sidor på alecta.se. Du loggar in med ditt bank-id.  Har du inget bank-id, kan du meddela oss på telefon, mejl eller skicka ett brev.

Har hört att skatten blir lägre när jag blir äldre?

Det stämmer att din ålder påverkar hur stor skatten på pensionen blir. Skatten på både pension och arbete sjunker från det år man fyller 66 år. Detta gäller för i år.

Från 2023 ändras reglerna för när skatten blir lägre. Men vad som gäller för just dig behöver du själv kolla upp. Ett tips är att använda Skatteverkets verktyg - Räkna ut skatt

Om Alecta inte är den som betalar ut det största månadsbeloppet, drar vi fortfarande minst 30 procent i skatt.

Hur gör jag för att slippa kvarskatt?

De flesta får pension från flera olika håll. Du kanske även jobbar och får lön. Men den som har inkomster från flera håll, kan få kvarskatt eftersom skatteavdragen på de olika inkomsterna då kan bli för låga.

Detta hänger ihop med att den som betalar ut huvudinkomsten, alltså den högsta pensionen eller lönen, bara drar skatt enligt skattetabellen för just den inkomsten. Skatteavdraget kan då bli för lågt eftersom övriga utbetalare ska dra av 30 procent i skatt.

Om du har en låg pension kan skatten även bli för hög på grund av detta. Du kan begära jämkning hos Skatteverket för att undvika det.

Om du vill, kan du även välja att Alecta drar mer än 30 procent i skatt när vi betalar ut din tjänstepension. Då behöver du meddela oss detta.

Var går gränsen för statlig skatt 2022?

Du betalar en statlig inkomstskatt på 20 procent på den del av den din inkomst som överstiger 540 700 kronor (år 2022), detta oberoende av ålder.

läs mer

Se till så att du har rätt skatteavdrag 
Jobba efter 65 år - en bra affär

Pension och skatt (minPension.se)
Jämkning för dig som är pensionär (Skatteverket)
Räkna ut din skatt (Skatteverket)

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice