Här hittar du Alecta under politikerveckan i Almedalen

2023-06-12 Under politikerveckan i Almedalen kommer vi från Alecta att både arrangera egna seminarier, arrangera seminarier tillsammans med andra och delta som experter och panelister i seminarier organiserade av andra organisationer och bolag.

Under tre dagar, måndagen den 1 juli till onsdagen den 3 juli, kommer vi att delta i ett tjugotal seminarier och möten. Tonvikten ligger i år på finansiell hållbarhet, grön omställning och naturligtvis pensionssystemet.

Ni hittar oss på följande ställen (öppna seminarier):

Måndag 1 juli

09.00-09.45: Finanssektorn som draglok - så ska finansbranschen bli än mer kraftfull i klimatomställningen.
Vi måste klara klimatomställningen. Finansmarknaden har en nyckelroll för att skapa ekonomiska drivkrafter som bidrar till en hållbar omställning. Hur kan finanssektorn vara en mer kraftfull motor för företag och samhälle att ställa om?
Arrangör: SEB
Deltagare: Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, Magnus Billing, vd Alecta, Johan Torgeby, VD och koncernchef, SEB, Lisen Schultz, Acting deputy science director, Stockholm University.
Läs mer i Almedalsprogrammet.

10.00-10.45: Kan pensionärer rädda världen?
Ett seminarium om pensionärer som global ekonomisk maktfaktor med Gudrun Schyman (FI), Carina Silberg och Staffan Ström (Alecta) och Joakim Jansson, initiativtagare till Klimatbytet.se.
Arrangör: Alecta
Plats: Arena för erfarna tankar
Läs mer i Almedalsprogrammet.

11.00-11.45: Ålderism, ett hot mot bra pensioner?
Varför värderas inte erfarenhet numera? Vem ska ansvara för att komma tillrätta med ålderismen, staten, arbetsgivarna eller individerna? Vad behöver vi, skattesubventioner eller utbildningssatsningar? Eller handlar allt om våra fördomar och attityder?
Arrangör: Alecta 
Deltagare: Martin Linder (Unionen), Jan Scherman (News55), Ulrica Schenström (Debattör, politisk expert
Plats: Arena för erfarna tankar
Läs mer i Almedalsprogrammet.

13.30-14.30: Så förhindrar vi att klimatutmaningen utlöser nästa finanskris
Hur säkerställer vi att omställningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle inte äventyrar den ekonomiska stabiliteten och tillväxten?
Arrangör: Swedbank
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Tisdag 2 juli

08.30-10.00: Framtidens investeringar
Vad krävs av framtidens investerare? Hur ska vi se hållbarhet och ansvarstagande som positiva drivande faktorer som genererar lönsamhet och påskyndar innovation?
Arrangör: The Absolut Company
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet.

10.00-10.45 Klimatförändringarna – investerarnas stora huvudvärk eller möjlighet?
Hur påverkar våra pensions- och fondpengar klimatet och utvecklingsmarknaderna? Är våra pensionspengar investerade i linje med Agenda 2030? Vilka är de hållbara investeringsmöjligheterna och kan investering stimulera mot en hållbar framtid – är en statlig grön obligation en del av lösningen?
Arrangör: SIDA
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet 

12.45-13.30: Vem vill bli pensionär – befogad oro eller alarmism?
Så räddar du din pension! Kvällstidningarna fylls dagligen med svarta rubriker om låga pensioner, både för dagens och morgondagens pensionärer. Beskriver de svarta rubrikerna ett relevant samhällsproblem eller är det skrämseltaktik för att sälja lösnummer och sparande?
Arrangör: Skandia
Deltagare från Alecta: Staffan Ström
Läs mer i Almedalsprogrammet.

14.00-14.45: Från guldkant till livsnödvändighet – behöver tjänstepensionen moderniseras?
Från början var tjänstepensionen tänkt som en extra guldkant till den allmänna pensionen. Men i takt med att de allmänna pensionerna sjunker har tjänstepension blivit helt avgörande för människors ekonomiska trygghet efter arbetslivet.
Arrangör: Forena
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet.

14.30-15.30: Blir det någon pizza kvar? Får unga någon pension och är det livsval eller systemet som avgör? 
Kommer pensionen att bli så låg för unga som larmrapporterna påstår? Och beror försämringen på systemet i sig eller på de livsval som unga gör?
Plats: Isola Bella, Södra Kyrkogatan 10
Arrangör: Alecta, KPA, Saco studentråd
Deltagare från Alecta: Staffan Ström
Läs mer i Almedalsprogrammet.

16.00-16.45: Företagen i omvandling - från brunt till grönt
Hur kan näringslivet stötta omvandlingen mot ett mer hållbart samhälle och vilka hållbara finansiella lösningar finns idag att tillgå utifrån företagens och investerarnas perspektiv?
Arrangör: Swedbank
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet.

16.00-17.00: Vem gillar egentligen den svenska modellen?
Den svenska modellen bygger på att villkor och förmåner på arbetsmarknaden förhandlas fram av arbetsmarknadens parter, utan att staten lägger sig i. Förvisso framgångsrikt, men är det demokratiskt? Vem företräder alla som står utanför arbetsmarknaden eller är på en arbetsplats utan kollektivavtal?
Arrangör: AFA Försäkring, Alecta, AMF
Deltagare från Alecta: Staffan Ström
Paneldeltagare: Daniel Suhonen, Initiativtagare, Reformisterna (S), Berit Müllerström, Andre vice Ordförande, Carina Lindfelt, Avdelningschef Arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv, Martin Linder, Ordförande, Unionen och PTK, Nima Sanandaji, Författare och samhällsanalytiker.
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Onsdag 3 juli

08.00-09.00: Spelar det någon roll vem som äger våra företag?
Stora flöden sparkapital går in i indexfonder och passiva ägare ökar snabbt på världens börser. Vad blir följderna för ägarstyrning och maktbalans i våra företag? För riskkapitalförsörjning och kapital för börsintroduktioner? Med dagens trender i kapitalförvaltning – vem äger våra företag om 10 år?
Arrangör: Max Matthiessen
Deltagare från Alecta: Magnus Billing
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice