Gröna obligationer - vad är det?

Alectas investeringar i gröna obligationer får din pension att växa samtidigt som de hjälper till att skapa ett mer hållbart samhälle med sikte på Parisavtalets klimatmål om att hålla den globala uppvärmningen under två grader, och helst under 1,5. Men vad är egentligen en grön obligation?

Steg 1.

Det kan till exempel börja med att en kommun vill bygga en klimatcertifierad skola. I vårt exempel handlar det om den påhittade kommunen Öreborg, men det kan också handla om ett bolag, en stat eller ett landsting.

Steg 2.

För att finansiera skolan behöver kommunen låna 1 miljard kronor. De kontaktar en bank.

Steg 3.

Banken säger att eftersom det handlar om ett specifikt projekt med tydlig klimatnytta kan de hjälpa till att skapa en grön obligation som investerare kan köpa.

Steg 4.

Banken lägger ut den gröna obligationen på den finansiella marknaden. En eller flera investerare, exempelvis Alecta, kan köpa obligationen.

Steg 5.

Investeringsbolaget/Alecta och du som har din tjänstepension hos oss, tjänar pengar på att Öreborg kommun betalar ränta på lånet.

Steg 6.

Öreborg lyckas med sitt projekt, din pension växer och tillsammans har vi hjälpts åt att komma närmare klimatmålet.

Läs mer

Alecta är en av världens största investerare i gröna obligationer

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice