Så här går samordningen till

I de flesta fall får Alecta uppgifter om den nyanställdas tidigare tjänste­pension. Då behöver du som arbets­givare inte göra någonting. Om det skulle saknas uppgifter gör vi så här.

  1. Alecta skickar en blankett till arbetsgivaren som hjälper den nyanställda att fylla i och skicka tillbaka blanketten till Alecta. Blanketten heter "Uppgift om tidigare intjänad tjänstepension".
  2. I väntan på uppgifterna registrerar vi en preliminär försäkring och debiterar arbetsgivaren en preliminär premie. Om vi inte får tillbaka den ifyllda blanketten inom tre månader, skickar vi en påminnelse till arbetsgivaren.
  3. När vi får tillbaka blanketten hämtar vi in uppgifter om intjänad pension och tjänstetid från aktuella pensionsförvaltare.
  4. Därefter justerar vi eventuellt arbetsgivarens premie och den anställdes förmån. Det anställde ser förändringen i årsbeskedet från Collectum och på Mina Sidor på alecta.se

Skulle det visa sig att det inte finns något att samordna, fortsätter den redan registrerade försäkringen att gälla.

Nyanställd som arbetat utomlands

Har den anställda arbetat och tjänat in tjänstepension utomlands gäller samordning om den anställda:

  • Är född 1951 eller tidigare.
  • Är född 1952 eller senare och började sin nuvarande anställning före januari 2009.
  • Är född 1952 eller senare och har arbetat utomlands på uppdrag av sin nuvarande arbetsgivare (eller hos en arbetsgivare inom samma koncern), och utlandsuppdraget började före januari 2009.

Om någon av punkterna ovan stämmer, behöver den anställda fylla i blanketten "Arbete utomlands - uppgift om tidigare intjänad tjänste­pension" och även skicka med en kopia av försäkringsbeskedet från den aktuella pensionsförvaltaren – till Alecta.

BlankettLadda ner blankett

Uppgift om tidigare intjänad tjänstepension
Arbete utomlands - uppgift om tidigare intjänad tjänstepension

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice