Rapporterat till Skatteverket

Alla arbetsgivare ska redovisa löneutbetalningar, skatteavdrag och förmåner både för sina nuvarande och tidigare anställda till Skatteverket. Arbetsgivaren gör det genom att skicka in Arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. En del av uppgifterna till AGI får din arbetsgivare från Alecta.

Årlig kontrolluppgift

Är du anställd eller haft en tidigare arbetsgivare som låter tjänstepensionen förvaltas och betalas ut av Alecta ser du vilka uppgifter som din arbetsgivare lämnat till Skatteverket i den ”årliga kontrolluppgiften”.

Samtidigt som vi skickar ut ditt årsbesked i januari, skickar vi även med den årliga kontrolluppgiften. Därefter hittar du kontrolluppgiften på Mina sidor under ”Meddelanden”.

Månatlig kontrolluppgift 

Har du varit anställd hos en arbetsgivare som enbart låter Alecta administrera och betala ut din pension på uppdrag av din tidigare arbetsgivare, ser du vilka uppgifter som din arbetsgivare lämnar till Skatteverket på Mina sidor under ”Utbetalningar”.

Från 2023 hittar du uppgifterna hos Alecta på Mina sidor under Utbetalning och Rapporterat till Skatteverket. 

Frågor och svar

Hur kontrollerar jag vilka uppgifter som redan skickats in till Skatteverket?
Du ser alla rapporterade uppgifter genom att logga in på Mina sidor hos Skatteverket.

Jag får både en ”årlig kontrolluppgift” och ”månatlig kontrolluppgift”, varför?
Om du får både en årlig kontrolluppgift och en månatlig kontrolluppgift innehåller din pensionsutbetalning två delar. En del som Alecta både förvaltar och betalar ut och en del som din tidigare arbetsgivare valt att förvalta på ett annat sätt och där Alecta enbart administrerar utbetalningen.

Enligt en ny lag från 2019 måste skatten för den del av din utbetalning som vi sköter åt din gamla arbetsgivare numera rapporteras per månad och i din tidigare arbetsgivares namn. Därför får du en uppdelad kontrolluppgift. 

Hur ser det ut på Mina sidor på alecta.se?
På Mina sidor ser du din månatliga rapportering under Utbetalningsfliken och när du scrollar ner till Rapporterat till Skatteverket.

AGI_MinaSidor_Bolag.png

Kommer den årliga kontrolluppgiften att ändras nu?
Din kontrolluppgift kommer att innehålla två delar. En del med den årliga kontrolluppgiften och en del med de månatliga kontrolluppgifterna. Där summerar vi alla de månatliga kontrolluppgifterna som vi rapporterat till Skatteverket under året.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice