Avtalat gör kollektivavtalad pension och försäkring enklare att förstå

2023-06-12 Avtalat är ett nytt bolag som LO, PTK och Svenskt Näringsliv gemensamt har bildat, med ansvar att informera privata företag med kollektivavtal och deras anställda om tjänstepension och försäkring.  

Idag upplever arbetsgivare att det kan vara svårt att hantera och administrera försäkringarna. Många anställda känner inte till vilka förmåner de har, vilket innebär att många inte placerar sin tjänstepension eller utnyttjar de försäkringar de har rätt till. 

Med Avtalat ska informationen vara enhetlig och på ett ställe. Den här gemensamma satsningen är historisk och kommer på sikt innebära stora fördelar – både för anställda och arbetsgivare! 

Information och tjänster som tidigare har funnits hos LO, PTK och Svenskt Näringsliv flyttas från årsskiftet till avtalat.se. Det gäller till exempel Facket försäkrar, försäkringsinformation från PTK (inklusive Rådgivningstjänsten) och Finfa. 

Till en början kommer sajten ha ett öppet läge med generell information om kollektivavtalad tjänstepension och trygghetsförsäkring. Information om Alectas pensions- och sjukförsäkringar samt möjlighet att utföra ärenden och hantera pensionen kommer fortsatt finnas på Alectas webbplats alecta.se. På sikt, senast 2024, ska både anställda och arbetsgivare kunna logga in och utföra alla uppgifter som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för privatanställda på avtalat.se. 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice