ITPK - kan du själv placera

En del av din tjänstepension, närmare bestämt två procent av din lön väljer du själv var du vill placera. Det är din ITPK. Du kan placera din ITPK i Alecta. Den placeras då i Alecta Optimal Pension som är ett modernt, enkelt och flexibelt sparande med hög andel aktier och garanti. I Alecta Optimal Pension fördelas varenda krona i avkastning direkt till våra kunder varje månad. Vi har även en av branschens lägsta avgifter.

När du fyller 28 år börjar din arbetsgivare betala in till ITPK. Summan som de betalar in är två procent av din lön. Storleken på din ITPK beror bland annat på din lön, hur länge du har haft ITPK, avkastningen på ditt kapital, avgifternas storlek och om du har valt att lägga till skydd till dina efterlevande eller inte.

Alecta Optimal Pension har en placeringsinriktning med 60 procent aktier, 10 procent fastigheter och 30 procent räntebärande värdepapper fram tills du närmar dig pension. En förvald placeringsinriktning som passar de allra flesta. Du har dessutom möjlighet att själv påverka fördelningen mellan aktier och räntor genom att ändra placeringsinriktning om du skulle vilja det.

Är du kund hos oss kan du logga in på Mina sidor och se hur ditt kapital utvecklas. Allt du behöver är en e-legitimation som du kan ladda ner hos din bank.

Ordförklaringar

Placering och utbetalning

Så här placerar vi dina pengar fram till du går i pension

Pensionens storlek

Om garantin i Alecta Optimal Pension

Utbetalning av din ålderspension

Ursprunglig ITPK

Var informationen användbar för dig?