Alectakampanj med fokus på pensionsfirande

Ta pensionen - avstamp för en ny fas i livet!

Fyra seniorer "tar pensionen" med plakat, blommor

I Sverige firar vi studenten, bröllop, födelsedagar och många andra händel­ser i livet. Men när det kommer till att uppmärksamma avrundandet av arbetslivet, är vi inte alls lika bra. Den som går i pension börjar en ny fas i livet, och får en ny relation till både jobb och fritid. Det tycker vi är värt att fira!

– Vi vet att det finns 65-plussare som har det gott ställt, de som har det riktigt svårt och de allra flesta ligger någonstans däremellan. Men det alla har gemen­samt är att de klarat av den obligatoriska delen av arbetslivet, och oavsett hur man har det ekonomiskt tycker vi att det är något att vara stolt över, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta.

Insikter från studie gav näring till kampanj

Utifrån Alectas stora studie av 3 miljoner svenskars inkomster föddes idén om att uppmärksamma pensionen, eller snarare processen för att gå i pension, med en kampanj. Två insikter var särskilt tydliga: att pensioneringen är en process, och att den offentliga bilden av en pensionär är väldigt enkelspårig. Äldre svenskar porträtteras ofta som passiva och i behov av stöd.

– Med Tapensionen.nu vill vi bidra till att ändra uppfattningen om att bli pensionär. Från något passivt och ett avslut, till något aktivt och en början på något nytt. Från att ”gå i pension” till att ”ta pension”.

Tips för den som vill fira en pensionär

På webbplatsen Tapensionen.nu - kan alla som känner någon som ska ta pensionen få lite inspiration och tips på aktiviteter för att fira jubilaren. Aktiviteterna, som också kan inhandlas till självkostnadspris, genomförs över hela Sverige och organiseras av företaget Veterankraft. Vill man hellre organisera firandet själv, kan man se sajten som just - inspiration.

Aktiviteterna det handlar om är ett utspring, en examensfrukost och möten med en syokonsulent som kan hjälpa den nyblivne pensionären med att planera några kommande år.

Början till en ny fas i livet

Alectas studier visar att allt fler svenskar arbetar allt längre upp i åldrarna, för att de har lust. Idag finns 350 000 jobbonärer, personer som både arbetar och plockar ut pension. Att gå i pension är alltså inte en engångsföreteelse, utan en process som sträcker sig över många år.

– Att ta pensionen innebär att du har klarat av en del av livspusslet. Nu börjar en ny fas i livet som inte nödvändigtvis innebär att du slutar arbeta direkt. Du har fler möjligheter att bestämma själv. När vi möter äldre personer några år efter att de tagit pensionen är det ofta precis det som de uppskattar med sitt nya liv, att de har mer tid att foga över fritt, säger Jacob Lapidus.

Läs mer

Ta pensionen.nu
Så har andra tagit ut sin pension

Tapensionen.nu är den första delen av en längre kampanj som även kommer att innehålla uppdaterade genrebilder på äldre svenskar och fotoutställningar. Allt för att bredda bilden av vad det innebär att ta pensionen i Sverige idag.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice