Klimatpolitiska rådet är rätt på bollen

Igår presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport. Den innehöll både ris och ros. Men den övergripande sammanfattningen är att det går för långsamt. Det duttas för mycket, med för många småreformer.

Gunnar Wetterberg rev ner seminariets enda spontanapplåd när han, under panelen, sa att klimatkollegiet och allt omställningsarbete bör flytta in i finansdepartementet och vara en central roll i budgetarbetet. Det är så vi får till en storskalig strukturell förändring.

Enligt klimatpolitiska rådet själva kan rapporten sammanfattas med acceleration och att den politiska styrningen behöver förstärkas.

Finansieringsfrågan

Glädjande för en kapitalägare som Alecta är att en av fem rekommendationer för att accelerera omställningen är att skapa bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att klimatmålen nås. Vi är många stora investerare som under lång tid efterfrågat fler storskaliga projekt att investera i på hemmaplan. Vi vet att våra 2,6 miljoner kunder tycker att det är bra att deras sparpengar investeras för att stärka Sverige. Det gynnar tillväxt, vår internationella konkurrenskraft och därför i slutändan både Sverige och våra kunder.

Rådet belyser en punkt där Alecta redan ligger långt framme, nämligen: Skapa fungerande system för att dela risk med privata investerare. 2021 investerade vi i en social obligation där Sida för första gången var med och garanterade en del av investeringen. Det kallas på investerarspråk för Blended Finance och innebär, precis som Klimatpolitiska Rådet efterfrågar, att privat och offentligt kapital delar på investeringar.

Vi fortsätter mer än gärna diskussionerna med politiker, myndigheter och våra kollegor på andra finansiella institutioner för att skapa bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att klimatmålen nås.

Kapitalet och viljan finns. Låt oss tillsammans accelerera arbetet.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice