Den dystra bilden leder oss vilse

Staffan Ström pensionsekonom på Alecta

Svenska pensionärers inkomster blir allt högre, de har i snitt 75 procent av den tidigare inkomsten att röra sig med och var fjärde pensionär fick det ekonomiskt bättre ställt när de gick i pension. Alectas stora studie av 3 miljoner svenskars inkomster kullkastar många förut­fattade meningar om äldres ekonomi.

Fattig, trött och med dålig hälsa. Ungefär så beskrivs pensionären ofta i samhälls­debatten. Och om du läser en tidningsartikel om pensioner föreställer bilden i reportaget ofta en portmonnä med några enstaka mynt i eller en gråbeige gestalt som stapplar fram med rollator på en blåsig parkering. Mot den bak­grunden är det inte konstigt att många tror att fattigpensionären är den typiska pensionären och att många förknippar pension med att bli en fattig, förbrukad föredetting.

I den här studien visar vi att verkligheten är en helt annan. De äldres inkomster är i själva verket mycket bättre än vad som ofta påstås, och varje årskull som har gått i pension har fått det bättre – inte sämre - än tidigare årskullar. Var fjärde pensionär får till och med en högre inkomst när de går i pension jämfört med åren innan pensioneringen. Varför talas det aldrig om det?

En förklaring är att en så här djupgående studie inte gjorts tidigare. Och kanske beror det också på att det finns krafter som tjänar på att du oroar dig för din pension. Sensationslystna redaktioner och säljsugna banker och pensionsbolag målar gärna upp en bild av att det svenska pensionssystemet håller på att falla samman för att få oss att spara mer – vare sig vi behöver det eller inte.

Men vad händer med oss när pensionärstillvaron gång på gång beskrivs som en ändhållplats av fattigdom? Det vet vi. Människor blir uppgivna, slutar ta till sig pensionsinformation och börjar tro på en eländesbild som till stor del bara är en myt. Därför är den här studien så viktig; den visar hur det faktiskt ser ut i pensionärernas plånböcker.

Allt är såklart inte guld och gröna skogar. Visst finns det äldre som har låga pensioner och sådant som behöver förstärkas och moderniseras i pensions­systemet. Men fattigpensionären är långt ifrån den typiska pensionären, och den nattsvarta bild som många bär på stämmer helt enkelt inte.  

Att de äldre framställs som resurssvaga offer för omständigheterna förminskar inte bara de äldre själva, utan spär dessutom på den olust som många yngre känner inför att sätta sig in i sin pension. Därför är den här studiens kanske viktigaste slutsats att de allra flesta faktiskt har en riktigt hygglig inkomst på äldre dar.

Staffan Ström, Alectas pensionsekonom

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice