En hälsning från Alectas VD

Mitt namn är Peder Hasslev och jag är, sedan den 1 september, vd på Alecta. Jag har alltså varit vd för det mer än 100 år gamla tjänste­pensionsbolaget i lite mer än 200 dagar. Med tanke på allt jag fått vara med om och allt jag lärt mig är det 200 dagar som ibland känts som många fler.

Under tiden sedan jag kom in på bolaget har jag behövt fokusera på väldigt mycket historik. Inte den 100-åriga historien, utan en mer närliggande.

2023 var ett ovanligt och omtumlande år för Alecta, där det hände saker som inte borde ha hänt. Jag hade en ambition om att vid det här laget ha varit runt och mött många av er som är Alectas kunder, men behovet av att med kraft åtgärda det som hänt har varit mycket stort.

Vi har arbetat intensivt med förändringar i vår organisation och i hur vi bedriver vår kapitalförvaltning. Även i Alectas styrelse har flera nya ledamöter kommit in. Men vi har också varit noggranna med att inte förändra det som har fungerat väl.

Till syvende och sist görs detta arbete för att ni, våra kunder, ska få en bra avkastning, en effektiv och trygg hantering av era tjänstepensioner och vara trygga med att vi gör allt vi kan för att det som hände under 2023 inte ska hända igen. Vi har tagit flera viktiga steg, men har flera kvar att ta.

Om vi lämnar historien och blickar framåt vill jag nämna två saker vi arbetar med.

  1. En god riskhantering. För att skapa goda pensioner till våra kunder måste vi ta risker, men de ska vara välavvägda risker. Om vi inte tar risk blir det sämre avkastning till pensionsspararna och högre kostnader för er arbetsgivare.
  2. En öppen och rak kommunikation med kunder (både företag och privat), de bolag vi är ägare i och alla andra intressenter i den sfär vi verkar i. Vi kommer under året att presentera flera förbättringar inom det här området som kommer att komma er kunder till del.


Jag måste vara lite självkritisk här och säga att jag inte hunnit lägga lika mycket tid på punkt 2 ovan som jag hoppats. Men det kommer jag att ändra på.

Vi, jag liksom alla mina medarbetare, lär oss av våra misstag och försöker göra saker lite bättre varje dag. Så har Alecta arbetat i drygt hundra år och jag har gjort det under Alectas flagg i lite mer än 200 dagar.

Jag hoppas att vi hörs och ses snart igen och önskar er en trevlig sommar!

Peder Hasslev

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice