Den dystra bilden leder oss vilse

Fattig, trött och med dålig hälsa. Ungefär så beskrivs pensionären ofta i samhällsdebatten. Och om du läser en tidningsartikel om pensioner föreställer bilden i reportaget ofta en portmonnä med några enstaka mynt i eller en gråbeige gestalt som stapplar fram med rollator på en blåsig parkering.

Mot den bak­grunden är det inte konstigt att många tror att fattigpensionären är den typiska pensionären och att många förknippar pension med att bli en fattig, förbrukad föredetting.

Piggare, friskare och med en bättre ekonomi

I den här studien visar vi att verkligheten är en helt annan. De äldres inkomster är i själva verket mycket bättre än vad som ofta påstås, och varje årskull som har gått i pension har fått det bättre – inte sämre - än tidigare årskullar. En starkt bidragande orsak till det är att dagens seniorer i allmänhet är piggare, friskare och starkare än de som var i samma ålder för 10–20 år sedan. Det är en fantastisk utveckling som har lett till både högre inkomster och en bättre livskvalitet.

Något annat som överraskar många är att var fjärde pensionär faktiskt får en högre inkomst när de går i pension jämfört med åren innan pensioneringen. Varför talas det aldrig om det?

Svenska pensionärers inkomster blir allt högre, de har i snitt 75 procent av den tidigare inkomsten att röra sig med och var fjärde pensionär fick det ekonomiskt bättre ställt när de gick i pension. Vår studie av 3 miljoner svenskars inkomster kullkastar många förut­fattade meningar om äldres ekonomi.

Omfattande studie för en mer nyanserad bild

En förklaring är att en så här omfattande studie inte gjorts tidigare. Och kanske beror det också på att det finns krafter som tjänar på att du oroar dig för din pension. Sensationslystna löpsedelsmakare och säljsugna pensionsbolag målar gärna upp en bild av att det svenska pensions­systemet håller på att falla samman för att få oss att spara mer – vare sig vi behöver det eller inte. Men fattig­pension­ären är långt ifrån den typiska pensionären, och den nattsvarta bild som många bär på stämmer helt enkelt inte.

För vad händer med oss när pensionärstillvaron gång på gång beskrivs som en ändhållplats av fattigdom? Det vet vi. Människor blir uppgivna, slutar ta till sig pensionsinformation och börjar tro på en eländesbild som till stor del bara är en myt. Därför är den här studiens kanske viktigaste slutsats att de allra flesta faktiskt har en riktigt hygglig inkomst på äldre dar.

Tre miljoner svenskars plånböcker 

Vår källa är deklarerade inkomstuppgifter som vi fått från Statistiska Centralbyrån, SCB, och studien omfattar alla de tre miljoner svenskar som är mellan 55 och 85 år gamla.

Bland så många människor finns det såklart en stor inkomstspridning. Några har väldigt låga inkomster, några väldigt höga, och de allra flesta befinner sig nånstans i mitten av skalan däremellan.

Att studien visar så pass höga inkomster för många av dagens äldre kan säkert vara både förvånande och provocerande för vissa. Därför vill jag vara tydlig med en sak: Visst finns det pensionärer som har väldigt låga inkomster – det får vi aldrig bortse ifrån. Vårt syfte är verkligen inte att vare sig förminska hur tufft det kan vara att ha en låg inkomst eller att blunda för de fattigaste. Men vi behöver också se till helheten.

Synliggöra de som behöver pengarna bäst

Med den här studien vill vi bidra till debatten om vårt pensionssystem. Jag menar nämligen att det vore ett stort misstag att trycka in mera pengar till alla i pensionssystemet oavsett behov, inkomst, förmögenhet och livssituation i övrigt. Visst behöver det svenska pensionssystemet förstärkas och moderniseras, men det är viktigt att pengarna går till dem som behöver det bäst. Därför är det viktigt att ha ett objektivt faktaunderlag i debatten, och det vill vi bidra till genom den här studien.

Staffan Ström, Alectas pensionsekonom

Håkan Svärdman: "Villospår i pensionsdebatten"
Staffan Ström: "Fattigpensionären inte representativ"

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice