Pensionärernas inkomster blir allt bättre

Illustration man med linjal mäter diagram över pensionärers inkomster

Sveriges pensionärer får allt högre inkomster. Var fjärde svensk får det ekonomiskt bättre när hen går i pension och det är vanligare med ”fattigyngre” än med ”fattigpensionärer”.

Påståenden om att pensionssystemet är fallfärdigt och att de äldres inkomster blir allt sämre - stämmer inte. Det blir tydligt när man analyserar de äldres verkliga* inkomster. Vår studie visar att varje årskull fått en bättre inkomst jämfört med den föregående.

Nettoinkomsten (att leva på efter skatt) blir bättre för varje årskull som går i pension.  Alla siffror är i dagens penningvärde.

Bättre för varje årskull

När vi granskar de fem analyserade årskullarnas inkomster efter skatt och rensar för inflation genom att ange alla inkomster i dagens penningvärde ser vi att varje årskull fått en bättre inkomst jämfört med den föregående.

  • Årskull 1941 hade vid 66 års ålder en inkomst på 175 000 kr.
  • Årskull 1946 hade vid samma ålder en inkomst på 202 000.
  • Årskull 1953 hade hela 247 000 kr.

Att de mer nyblivna pensionärerna har mer att röra sig med beror främst på tre saker: att de i högre grad orkat jobba fram till pensionen, att fler har valt att bli jobbonärer och att tjänstepensionerna vuxit i betydelse. Den dystra bild som många har av de äldres ekonomiska situation stämmer helt enkelt inte.

*Statistiska Centralbyrån och Alecta har analyserat inkomsterna för alla 3 miljoner svenskar mellan 55 – 85 år.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice