Pensionstillägget 2023

Rekordhöjning av din ITP 2-pension i år

2023 höjs den förmånsbestämda pensionen ITP 2 med 10,84 procent. Höjningen gäller både pensioner som betalas ut, och intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut.

Tanken är att pensionen ska behålla sin köpkraft från första utbetalnings­dagen när du blir pensionär. Därför värdesäkrar Alecta pensionen med ett pensions­tillägg. Ända sedan 1960 har vi kunnat leva upp till ambitionen om att värdesäkra pensionerna.

I år har Alectas styrelse beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 10,84 procent för 2023, motsvarande inflationen det senaste året. Totalt innebär det att över 50 miljarder kronor fördelas ut till 1,6 miljoner kunder. 

— Tjänstepensionen har stor betydelse för pensionärernas ekonomi. Den här höjningen på nästan 11 procent innebär i genomsnitt mer än 500 kr per månad för en pensionär som arbetat som tjänsteman i privat sektor under sitt yrkesliv. Det är mycket pengar i dessa tider, höjningen sker dessutom redan till årsskiftet, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Exakt hur mycket du får ser du i januari

I mitten av januari kan du logga in på Mina sidor och se exakt hur pensions­tillägget påverkar din pension. Har du en pågående utbetalning från Alecta, får du även ett årsbesked för 2023.

Räkna själv fram din pension

Så här kan du redan nu få en uppfattning om din pension för nästa år.

  • Logga in på Mina sidor.
  • Gå till din utbetalning av ITP 2 Ålderspension eller Ursprunglig ITPK.
  • Ta beloppet före skatt och räkna upp det med 10,84 procent. Det vill säga multiplicera det med 1,1084.
  • Nu har du ett ungefärligt belopp före skatteavdrag för 2023. Det exakta beloppet får du som sagt i ditt årsbesked.

Pensionstillägget är en viktig del i ITP 2 Ålderspension

Utan dessa pensionstillägg under åren hade pensionerna varit mycket lägre i höga åldrar. 

LÄS MER

Värdesäkring

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice