Finansinspektionen undersöker Alectas investering i Heimstaden Bostad

2023-09-25 Finansinspektionen inleder idag en undersökning avseende Alectas investering i Heimstaden Bostad AB. Alecta har full respekt för att Finansinspektionen inleder denna undersökning som en del av myndighetens uppdrag, och Alecta kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut.

Värdet på Alectas innehav i Heimstaden Bostad uppgår till ca 50 miljarder kronor, vilket motsvarar ca 4 procent av det totala förvaltade kapitalet på 1 210 miljarder kronor.

För dig med premiebestämd pension är storleken på dina kommande pensionsutbetalningar ett resultat av hur hela vår investeringsportfölj utvecklas. I portföljen finns investeringar i både aktier, räntor och alternativa investeringar som infrastruktur och fastigheter.

Pensionssparande handlar om sparande över mycket lång tid, och värdet på vårt innehav i Heimstaden Bostad kommer, precis som värdet i våra andra placeringar, förändras över tid. För närvarande är Heimstaden Bostad, precis som andra fastighetsbolag, påverkade av ränteläget och inflationen.

För dig med förmånsbestämd pension påverkas inte pensionens storlek av värdeutvecklingen på kapitalet. Arbetsgivaren har garanterat en viss nivå på pensionen utifrån din lön och tjänstetid.

Alecta arbetar för att skapa högsta möjliga avkastning för kundernas pension på lång sikt, och har haft högst avkastning över 5, 10 och 15 år av de bolag som erbjuder traditionell försäkring inom tjänstepensionen ITP. Alecta hade högst avkastning även under första halvåret 2023, Alectas avkastning jämfört med konkurrenter inom ITP.

Läs mer

Mer information om Alectas investering i Heimstaden Bostad

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice