Alectas investering i Silicon Valley Bank

2023-06-12 Alecta är sedan 2019 ägare i det amerikanska företaget Silicon Valley Bank Financials som är noterat på Nasdaq-börsen. Bankens aktiekurs har sedan torsdag 9 mars gått ner mycket kraftigt och idag har den amerikanska bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance, FDIC, tagit kontroll över banken. För enskilda pensionssparare hos Alecta är påverkan av denna investering på framtida tjänstepensionsutbetalningar mycket liten.

Alecta förvaltar 1 200 miljarder kronor varav 500 miljarder är placerade i cirka 100 aktier. Alectas aktieportfölj har som helhet haft en god utveckling under 2023 och har gått upp drygt 6 procent vilket motsvarar mer än 30 miljarder kronor. Alectas totala investering i Silicon Valley Bank är knappt 9 miljarder kronor.

Alecta samlar för närvarande information kring situationen i Silicon Valley Bank, analyserar läget och fattar beslut om agerande framåt grundat på detta.

Påverkan på framtida pensionsutbetalningar

För enskilda kunder är påverkan av denna kursnedgång på framtida tjänstepensionsutbetalningar mycket liten.

Nästan alla Alectas kunder som går i pension de närmaste tjugo åren har till största delen en förmånsbestämd försäkring, där påverkas inte de framtida utbetalningarna av avkastningen på kapitalet. Pensionens storlek bestäms i stället utifrån den försäkrades lön och tjänstetid.

För kunder med premiebestämd försäkring bestäms pensionens storlek utifrån den försäkrades inbetalda premier och avkastningen på kapitalet. Givetvis är det negativt om ett enskilt innehav tappar kraftigt i värde, men över tid är det viktiga hur den totala avkastningen ser ut år för år.

Alecta har en mycket stark finansiell ställning. Solvensgraden var 218 procent den 31 december 2022. Solvensgrad är förhållandet mellan försäkringsbolagets tillgångar och värdet på de garanterade pensionsbelopp bolaget har lovat sina kunder. Det är alltså ett mått på hur väl bolagets tillgångar räcker för att kunna betala ut de garanterade pensionsbeloppen.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice