En sann bild av pensionärernas ekonomi

Porträttfoto man med glasögon och kostym

Vill man få grepp om pensionärernas verkliga ekonomi är det viktigt att inte bara fokusera på pensionen, utan titta på samtliga inkomstkällor. Och det är precis så Alecta har gjort i den stora studien av 3 miljoner människors inkomster. Här berättar Alectas chefsanalytiker Fredrik Palm om hur det egentligen står till med pensionärernas ekonomi.

– Vår studie av svenskarnas faktiska inkomster visar resultat som säkert kommer att förvåna många, nämligen att pensionärernas inkomster är klart mycket bättre än vad som framgår i debatten. De flesta av Sveriges 70-åringar har glädjande nog mer pengar att röra sig med än de flesta tror.

– Statistiken i vår studie visar dessutom att inkomsterna har blivit bättre för varje årskull. För att ta ett exempel så har en 69-åring idag 46 000 kr mer om året att röra sig med jämfört med för nio år sedan, omräknat till dagens penningvärde.

Har du någon förklaring till att inkomsterna ökat?

– Vi har sett en kraftig ökning av äldre som arbetar allt högre upp i åldrarna de senaste 20 åren, i synnerhet i åldrarna 60-69 år. Många av dem är så kallade jobbonärer, det vill säga personer som jobbar och tar ut pension samtidigt. Det leder inte bara till ökade arbetsinkomster, utan också till ökade pensions­inkomster.

Varför har Alecta valt att analysera alla inkomster hos äldre och inte fokusera enbart på pensionerna?

– För att det här med pension inte längre handlar om en enskild händelse i livet utan är en individuell process, som i många fall sträcker sig över flera år.

– Som exempel får var tredje 68-åring och var femte 73-åring en del av sin inkomst från arbete. Vill man få ett grepp om pensionärernas verkliga ekonomi är det viktigt att inte bara fokusera på pensionen, utan titta på samtliga inkomstkällor.

Det pratas mycket om fattigpensionärer. Hur väl stämmer den bilden överens med Alectas studie?

– Ja, det pratas väldigt mycket om fattigpensionärer på löpsedlar och i media överlag. Men när man tittar närmare på vilka pengar som faktiskt landar i folks plånböcker så är det vanligare med fattigdom bland svenskar i åldrarna 20–50 år än bland pensionärer upp till 80 års ålder. En 70-årig före detta medel­inkomst­tagare har i snitt 75 procent av sin tidigare inkomst, och de som hade lägst inkomster före pension får faktiskt en högre inkomst när de gått i pension.

Studien visar att var fjärde svensk får det bättre efter pensionering, hur kommer det sig?ersättningsgrad_diponibel_inkomst.svg

– I studien har vi delat in samtliga svenskar i fem grupper, baserat på de disponibla inkomsterna vid 62 års ålder. När vi sedan följer grupperna och tittar på hur inkomsterna utvecklas år för år så ser vi att nivån i gruppen med lägst inkomster har stigit med 10–20 procent tio år senare. Det är helt klart så att de grundskydd som finns inbyggda i pensionssystemet (garantipension och bostadstillägg, reds anm.) spelar en stor roll för de som haft de lägsta inkomsterna i livet. I många fall handlar det om personer som på olika sätt har haft det tufft, och då är det extra fint att se att pensionssystemet hjälper just dem att få det bättre ställt efter pensionen.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice