The importance of being Earnest rather than Fancy

I DI den 14 april finns en intervju med en tidigare Blackrock-anställd. Inledningsvis verkar han inte ha mycket gott att säga om den rådande utvecklingen för ESG-investeringar. ”Det pågår en guldrusch där finansbranschen försöker göra minsta möjliga förändring för att få mesta möjliga PR-effekt”, säger Tareq Fancy i artikeln.

Innebörden i hans kritik är att det inte skapar några positiva effekter för klimatet att investera i ESG-märkta fonder eller bolag, om fonderna eller bolagen inte menar allvar med sitt arbete.

Läs intervjun med Tareq Fancy här

Det här har under lång tid kallats ”greenwashing”, och något investerare måste vara uppmärksamma på. Men den ”farliga illusion” som Fancy varnar för slår lätt över i en farlig generalisering.

Hans slutsatser är rimliga, och viktiga. Det krävs regleringar, uppföljning och en enighet kring vad som ska klassas som en grön investering. Precis som Fancy säger ligger EU långt framme i frågorna.

Men, att arbetet är svårt och att noggrannhet krävs för att det ska bli rätt är enligt oss ingen anledning att avstå från att investera i sådant som på lång sikt kan ge god avkastning åt våra kunder och bidra till att vi når klimatmålen.

Vi på Alecta håller med om att det finns mycket kvar att göra vad gäller hållbara investeringar. Vi genomför därför klimatriskrapporter som vi gör in-house, håller tät dialog med de bolag vi investerar i och följer upp alla investeringar i gröna obligationer vi gör. Och det kommer vi fortsätta med.

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice