“State of the Union“

Det är kanske en väl storvulen titel på en text från en vd från ett pensions­bolag i Sverige, men efter att ha läst Bidens SOTU som han höll i veckan började jag tänka på the State of den svenska staten och framför allt de bolag som vi investerat i.

Biden adresserade många av utmaningarna som USA står inför, men valde att trycka mer på lösningar, att han och hans administration ska ”finish the job” (en fras han använde 12 ggr under sitt tal). Han har fått igenom en hel del stora lagförslag, bland annat det stora Inflation Reduction Act, men en stor del av den amerikanska befolkningen tycker inte att det känns som att han lyckats med så mycket. Det här beror säkert på läget i landet, den faktiska State of the Union: post-pandemiska svårigheter, inflation, stigande räntor och energipriser. Inte olik situationen i Sverige.

Och precis som Biden gjorde i sitt tal, med sin ”unadulterated optimism” tror jag att vi i Sverige, och de bolag vi är investerade i, nu mer än annars behöver se svårigheterna vi har framför oss, men samtidigt möjligheterna. Kortsiktiga svängningar och transformeringar är jobbiga, påfrestande, men i förlängningen ser vi faktiskt potential till värdeutveckling på flera fronter.

Det är dock en enorm skillnad i hur amerikanska presidenter, och näringslivsrepresentanter för den delen, uttrycker sig.  Lyssna bara på det här:

So I have come here to fulfil my constitutional duty to report on the state of the union. And here is my report.

Because the soul of this nation is strong, because the backbone of this nation is strong, because the people of this nation are strong, the State of the Union is strong.

I dagarna publicerade vi vår rapport för Q4 där vi även redovisade resultatet för helåret 2022. Avkastningen i Alecta Optimal Pension, som är den produkt där de med ITP 1 sparar i, var -9,8 procent. 2021 var den +24 procent. På två år har vår produkt haft den lägsta och den högsta avkastningen av bolagen som är upphandlade inom ITP-planen inom traditionell försäkring. Som sagt, kortsiktiga svängningar är påfrestande men över längre tid, den tid som man bör mäta pensionssparande i, ser vi att alla bolag inom ITP-planen, såklart inklusive Alecta, har en mycket bra värdeutveckling.

Så, hur skulle jag beskriva the State of the Union, i Sverige och på Alecta? Om jag lånar några högtravande, men välskrivna ord av President Biden, mest för att det är roligt att upptäcka skillnaden i vokabulär och ansats skulle jag uttrycka mig så här:

As I stand here tonight, I have never been more optimistic about the future of Alecta. We just have to remember who we are.

Ibland kan ett storvulet språk med ett nästintill överoptimistiskt anslag ha ett värde. Kanske allra mest i en orostid som den vi lever i nu med stor osäkerhet och ett behov av att se möjligheterna till en tryggare framtid.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice