Krönika: En vår fylld av givande debatt

2021-06-18 Vilken uppmärksamhet vår studie om pensionärers inkomster har fått! Redan första dygnet lyfte både tv, radio och ett antal stora dags­tidningar fram Alectastudien, och sedan dess har jag gjort nästan 50 intervjuer om pensionärers inkomster.

Att intresset är så stort tror jag beror på två saker. För det första har vi tänkt lite nytt och annorlunda när vi studerat de äldres inkomster, och för det andra pekar resultatet i en annan riktning än många är vana vid.

Lön, pension och andra inkomster

För att förstå Alectas studie rätt är det viktigt att inse att det här inte är ännu en i raden av pension-jämförs-med-lön-studier. Sådana studier beskriver nämligen bara halva befolkningens verklighet.

När vi började studerade pensionärers inkomster upptäckte vi nämligen att 350 000 personer över 65 år i Sverige är jobbonärer. Med det menas att de har inkomster från både jobb och pension.

Många har också inkomster från andra håll. Exempelvis har 290 000 65-plussare bostadstillägg som ger upp till 6 540 kronor i månaden skattefritt, och 24 000 äldre har äldreförsörjningsstöd. Det senare gäller inte minst dem som kommit till Sverige sent i livet.

Likadant ser det ut före pensioneringen. När man tittar närmare på vad människor egentligen livnär sig på innan de går i pension visar det sig att bara halva befolkningen (53 procent) livnär sig fullt ut på inkomster från anställning eller egenföretagande. Var åttonde svensk (13 procent) får hela sin inkomst från bidrag och transfereringar. Var femte (20 procent) lever på en blandning av transfereringar och arbetsinkomster, och var sjunde (14 procent) saknar helt deklarerad inkomst.

Pensionärernas verkliga plånböcker

Vår slutsats är att den som bara tittar på löneinkomster och pensionsinkomster för att förstå de äldres ekonomiska situation missar en mycket stor del av mångas vardag. Vill man förstå helheten – som ett komplement till de smalare pensions­studierna – behöver man studera de äldres samlade inkomster, inte bara pensions­inkomsterna.

Sagt och gjort; vi kontaktade Statistiska Centralbyrån och bad dem att göra ett antal specialkörningar så att vi kunde se de samlade, deklarerade inkomsterna över tid för alla de tre miljoner svenskar som är mellan 55 och 85 år gamla.

Upprörda känslor och stor uppmärksamhet

När vi fick resultatet förstod vi direkt att det här skulle väcka uppmärksamhet och röra upp känslor. Och mycket riktigt – så har det också blivit.

Liknande studier har visserligen gjorts vid några tillfällen förut, men tydligen är det ändå så pass ovanligt att vilja zooma ut och se helheten att vissa som tagit del av studien anklagat Alecta för att vilja ”blanda bort korten”. De menar att siffrorna är missvisande eftersom de rymmer mer än bara pensionsinkomsten. Men det är ju det som är grejen!

"Mäta mixen av inkomster i människors plånböcker."Det behövs såklart studier av delmängder som till exempel den allmänna pensionens bidrag till helheten. Men den här gången ville vi se till helheten och mäta den mix av inkomster som faktiskt landar i människors plånböcker.

Studiens fyra viktigaste punkter

De viktigaste observationerna vi gjort kan man sammanfatta i fyra punkter:

  1. En typisk pensionär har efter 70 års ålder en inkomst som motsvarar 75 procent av den inkomst hen hade åren före pensioneringen.
  2. Pensionärernas inkomster har blivit rejält mycket bättre över tid. Varje årskull har klart bättre inkomster än tidigare årskullar. (Självklart har vi rensat för inflation, alltså att saker har blivit dyrare med tiden.)
  3. Var fjärde svensk får en högre inkomst som pensionär.
  4. Det är vanligare med ”fattigyngre” och ”fattigmedelålders” än med ”fattigpensionärer”.


Alla de här observationerna kan du läsa mer om här på temasidan.

Är vi nöjda nu?

Betyder det här att allt är frid och fröjd och att pensionspolitiker, arbets­marknads­parter och pensionärsorganisationer kan titta åt ett annat håll? Verkligen inte. I en så stor och heterogen grupp som tre miljoner människor finns det såklart en enorm spridning av livsöden och inkomster. Vissa har det riktigt tufft. Andra har det väldigt gott ställt. Och de allra flesta befinner sig nånstans i mitten av skalan däremellan.

Fakta för en klok och sund debatt

Vårt syfte med studien är inte att vare sig förminska hur tufft det kan vara att ha en låg inkomst eller att blunda för de fattigaste. Inte heller motsätter vi oss reformer som gör att pensionerna blir bättre. Tvärt om: Alecta har i mer än 100 år arbetat för att förbättra villkoren för nuvarande och blivande pensionärer, och det kommer vi att fortsätta göra. Men för att debatten ska bli sund och kloka beslut ska kunna fattas behövs det gedigna fakta som visar hur den samlade inkomsten för människor faktiskt ser ut. Det är därför vi gjort den här studien.

Staffan Ström, Alectas pensionsekonom

 Se, lyssna och läs mer

TCO Pensionärerna och ekonomin.
På webbinariet presenterar Alecta huvuddragen i rapporten Pensionärerna och ekonomin, och hur den efterföljande debatten varit. Rapporten kommenteras av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Therese Svanström, ordförande TCO. Samtalet leds av Jonas Mellqvist, kommunikationschef, TCO.

SPF Behöver Sverige högre pensioner?
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, debatterar pensioner med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) samt andra politiker och pensionsdebattörer.

Vanliga frågor om studien
Studien har väckt mycket diskussion. Här delar Staffan Ström med sig av frågor som återkommit flera gånger i samtal, mejl och debatter.

Den dystra bilden leder oss vilse
"Fattig, trött och med dålig hälsa. Ungefär så beskrivs pensionären ofta i samhällsdebatten. Och om du läser en tidningsartikel om pensioner föreställer bilden i reportaget ofta en portmonnä...".
Läs Staffan Ströms krönika från april 2021.

Jonas Mellqvist (TCO), Fredrik Palm och Staffan Ström (Alecta).

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice