Att gå i pension är en process

För många handlar pensioneringen inte längre om en enskild händelse i livet utan om en förändring av sättet att leva och försörja sig som sträcker sig över flera år.

I vår studie ser vi att de som fortsätter att jobba till uppåt 70 år (och ibland längre än så) i första hand gör det för att de vill jobba och mår bra av det, inte på grund av ekonomiska skäl. Det finns en tendens till att vi överskattar de ekonomiska drivkrafterna när gäller beslutet om hur och när man går i pension. Samtidigt underskattar vi ofta de sociala och psykologiska faktorerna.

Så här säger några personer vi träffat i våra undersökningar:

Man, 72 år

"När möjligheten till avgångspension kom med cirka 75 procent av lönen och oförändrade pensionsvillkor, kände jag att jag skulle klara mig bra på det och att jag ville använda min kunskap till att konsulta istället. Jag fick direkt ett uppdrag på 5 år som gjorde att jag kunde börja fasa ut mig lite successivt och nu tänker jag att jag kan hålla på så länge jag är efterfrågad."

 

Kvinna, 69 år

"Arbetet bidrar med att hålla hjärnan igång. Det är kul att utmana sig själv och sina hjärnceller. Det händer saker och man får stimulans så det är ingen risk att man blir uttråkad när man jobbar. Samtidigt är det helt ljuvligt att sitta på altanen med en bok och lyssna på fåglarna."

 

 

Man, 66 år

Ekonomiskt behöver jag inte jobba, det är mest för att frun jobbar och när de frågar säger jag inte nej. Jag hoppar in och jobbar när det behövs, men jag styr mitt liv själv och kan säga nej om jag vill."

 

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice