Jobba efter 65 – en riktigt bra affär
De flesta som arbetar efter 65 gör det eftersom de trivs med att jobba, inte för att de egentligen behöver pengarna. ”Jag trivs med mina arbetsuppgifter”, ”Det är bra för hälsan” och ”Jag känner mig inte som en pensionär ännu” är några vanliga anledningar.
Många väljer att gå ner på deltid och får då en balans mellan jobb och fritid som ger livskvalitet och mening i tillvaron. Men det är också riktigt bra för ekonomin.
Skatt på arbete och pension
Om du fortsätter att jobba händer det nämligen flera trevliga saker med skatten. Från det år du fyller 66 år får du ett förhöjt jobbskatteavdrag. Från det år du fyller 67 år (tidigare gällde 66) får du dessutom ett förhöjt grundavdrag på både lön och pension vilket sänker din skatt.
- Skatten på arbete sänks alltså rejält från det år du fyller 67. Vid en månadslön på 35 000 kr får du ut hela 2 500 kronor mer efter skatt, och på löner upp till 21 000 kronor i månaden är skatten så låg som 8 procent.
- Skatten på pension blir också klart lägre. Hur stor effekten blir beror på hur hög pension du har, men många får ut mellan 1 500 och 3 000 kronor mer efter skatt per månad.
Tänk på det här om du vill bli jobbonär
- Allmän pension tjänar du in hela livet. Varje krona du drar in genom arbete och skattar för fyller alltså på din allmänna pension med nya, friska pengar. Oavsett hur ung eller gammal du är.
- Tjänstepensionen ITP 2 tjänar du däremot bara in fram till 65 års ålder. ITP 1 tjänar du in fram till 66 år. Om pensionsinbetalningarna ska fortsätta efter det eller om du kompenseras för uteblivna pensionsinbetalningar på något annat sätt behöver du komma överens om det med din arbetsgivare.
- På inkomster över 51 158 kronor i månaden (56 933 i månaden från det år du fyller 67) måste du betala statlig skatt med 20 procent utöver den vanliga kommunalskatten. Därför kan det vara klokt att hålla den totala inkomsten under den nivån. Om du vill jobba mycket kan du kontakta Pensionsmyndigheten och be dem att dra ner på utbetalningstakten eller be dem att helt pausa utbetalningarna av den allmänna pensionen så att du håller dig under brytpunkten för statlig skatt. Om du skjuter upp pensionsutbetalningar blir det framtida beloppet större.
- Tjänstepensionen kan du ta helt ut helt eller delvis, men på grund av lagstiftning kan du inte ångra dig eller pausa ditt uttag av tjänstepension när utbetalningarna väl startat.
Välj ditt eget sätt att gå i pension
Att allt fler har börjat välja sin egen pensionsålder och sitt eget sätt att gå i pension är bra. Våra liv ser ju så olika ut och det som passar perfekt för någon kan vara helt fel för någon annan. Och kom ihåg; du måste inte välja mellan att jobba och att vara pensionär. Allt fler väljer att jobba någon eller några dagar i veckan och vara pensionär resten. Vi kallar det att vara "jobbonär". Här kan du läsa mer om livet som jobbonär:
Läs mer
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice