Jobba efter 65 – en riktigt bra affär

De flesta som arbetar efter 65 gör det eftersom de trivs med att jobba, inte för att de egentligen behöver pengarna. ”Jag trivs med mina arbets­uppgifter”, ”Det är bra för hälsan” och ”Jag känner mig inte som en pensionär ännu” är några vanliga anledningar.

Många väljer att gå ner på deltid och får då en balans mellan jobb och fritid som ger livskvalitet och mening i tillvaron. Men det är också riktigt bra för ekonomin.

Skatt på arbete och pension

Från det år du fyller 66 händer det nämligen flera saker med skatten:

  • Skatten på arbete sänks rejält. Vid en månadslön på 35 000 kr får du ut hela 2 600 kr mer efter skatt, och jobbar du deltid kan skatten bli så låg som 8 procent.
  • Skatten på pension blir också klart lägre. Hur stor effekten blir beror på hur hög pension du har, men någon tusenlapp mera efter skatt är vanligt.

Tänk på det här om du vill bli jobbonär

  • Allmän pension tjänar du in hela livet. Varje krona du drar in genom arbete och skattar för fyller alltså på din allmänna pension med nya, friska pengar. Oavsett hur ung eller gammal du är.

  • Tjänstepensionen ITP tjänar du däremot bara in fram till 65 års ålder. Om pensionsinbetalningarna ska fortsätta eller om du ska kompenseras i form av högre lön måste du komma överens om det med din arbets­givare.

  • På inkomster över 537 200 kr per år (596 800 kr från det år du fyller 66) måste du betala statlig skatt med 20 procent utöver den vanliga kommunal­skatten. Därför kan det vara klokt att hålla den totala inkomsten under den nivån. Om du vill jobba mycket kan du kontakta Pensionsmyndigheten och be dem att dra ner på utbetalningstakten eller be dem att helt pausa utbetalningarna av den allmänna pensionen så att du håller dig under ”taket”. Om du skjuter upp pensions­utbetalningar blir det framtida beloppet större.

  • Tjänstepensionen kan du ta helt ut helt eller delvist, men på grund av lagstiftning kan du inte ångra dig eller pausa ditt uttag av tjänste­pension när utbetalningarna väl startat.

Välj ditt eget sätt att gå i pension

Att allt fler har börjat välja sitt eget sätt att gå i pension är riktigt bra. Våra liv ser ju så olika ut och det som passar perfekt för någon kan vara helt fel för någon annan. Därför är den gamla normen med en enda pensionsålder för alla - oavsett yrke, hälsa och personliga drivkrafter så klumpig. Det sättet att tänka börjar vi äntligen lämna bakom oss, och det är verkligen på tiden.

Läs mer

Exempel - skatt på lön

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice