William McKechnie

William McKechnie, Chefsjurist, Juridik.

Beskriv vad du gör en vanlig dag på jobbet. Berätta lite om dina arbetsuppgifter.
— Ha ha, det finns inga vanliga dagar. Vårt jobb på Juridik är så otroligt varierande. Vi skriver och förhandlar avtal, bistår vid investeringar, ger råd om ny lagstiftning, hanterar omprövningar av kundklagomål, sköter kontakter med Finansinspektionen m.m. En vanlig måndag kan t.ex. innehålla möte med företagsledningen, veckomöte med juristavdelningen, inläsning av nya hållbarhetsregler, frågor om nya IT-avtal eller ny­invester­ingar och förberedelser inför kommande styrelsemöte. Har man tur hinner man med en fika! 

Vad är spännande med ditt jobb? Vilka är utmaningarna?
— Juridik ligger till grund för allt vi gör på Alecta. Som pensionsföretag är vår viktigaste tillgång vårt tillstånd och för att behålla det behöver vi göra rätt för oss. Pension, försäkring och finans innehåller så många regler. Vår uppgift som jurister är att göra det krångliga begripligt och omvandla juridiken till ett verktyg för att driva verksamheten framåt. Min fru kan inte tänka sig något tråkigare men jag tycker att det är jättespännande!

"Jag vill skapa en trygg arbetsmiljö där det är högt i tak och visa att olikheter berikar."

Vad gör dig glad eller motiverad på jobbet? När är du nöjd?
— Att veta att jag är med och tryggar en bra pension för 2,6 miljoner svenskar. Att hjälpa andra att våga, växa och visa hela personligheten på jobbet motiverar mig. Jag vill skapa en trygg arbetsmiljö där det är högt i tak och visa att olikheter berikar. Att skapa smartare, effektivare processer som gör det enklare för andra att göra sitt jobb. Att lära mig något nytt, att få skratta och ha kul på jobbet. Att andra inte håller med mig och visar mig att jag har fel.

Vad gillar du mest med ditt team /dina arbetskamrater /din grupp?
— På Juridik har vi otroligt kompetenta jurister som vågar säga vad de tycker även om det inte alltid är vad andra vill höra. Vi bjuder på oss själva och skrattar ofta. Ja, jurister får också ha kul.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
— Spelar pingis med sonen och hejar på dottern när hon spelar fotboll. Springer i skogen och tar ett dopp i sjön efteråt. Mitt hemliga intresse är meditation. Ja, inte så hemligt längre. Sedan många år tillbaka mediterar jag varje morgon. Det hjälper mig att hantera stress och starta dagen med lite mer lugn och ro inombords.

Vad är det bästa med Alecta? Hur beskriver du din arbetsplats för andra?
— Att vi gör ett så fantastiskt meningsfullt jobb. Att varje dag få jobba för att 2,6 miljoner svenskar får en så bra pension som möjligt, det är coolt. Alecta är dessutom en av de största ägarna av svenska börsföretag och en av Sveriges största fastighetsägare. Som långsiktig investerare och engagerad ägare verkar Alecta för att skapa en hållbar och inkluderande framtid för samhället i stort, ja för oss alla.

Berätta kort om dig och prylen du valde att ta med till fotograferingen.
— Jag är en känslomänniska. Går det att vara chefsjurist med hjärta? Ja, absolut, det tror jag. Vi behöver ju en kombination av hjärna och hjärta på jobbet. Jag preste­rar som bäst när jag gör något meningsfullt som jag verkligen tror på, något gott. Som ledare tycker jag att det är extra viktigt att visa hjärta. En empatisk ledare som bryr sig om sina medarbetare och samtidigt driver utveckling - det är en sådan ledare jag vill vara.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice