Alectas historiska webb

Med en film och en egen webbplats berättar vi historien om hur Alecta bidragit i bygget av det svenska välfärdssystemet.

Allt sedan starten 1917 har vårt uppdrag varit att göra ålderdomen tryggare för fler. Idén till den tjänstepensionslösning som vi ännu förvaltar och utvecklar, föddes för precis hundra år sedan. Alectas historiska webbplats berättar om hur det gick till.

Tidsresan tar oss från de värmländska bruken där tankarna om en tjänstepension för de anställda en gång startade. Vi fortsätter genom det turbulenta införandet av ATP på 1950-talet och ser hur det påverkade förutsättningarna för tjänstepensionen.

Vi tar oss sedan vidare hela vägen genom finans- och bankkriser, bolagsfusioner och bolagsförsäljning, nya avtal och tuffa ITP-upphandlingar fram till dagens pensionslösningar som gör våra liv betydligt tryggare - både då vi arbetar och när det blir dags för pension.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice