Analytikern som vill stärka tomatarbetarnas rättigheter

Vad gör en hållbarhetsanalytiker egentligen? Sitter vid en skärm och tolkar siffror? Långt ifrån bara det. Rebecca Rehn, ESG-analytiker på Alecta, tillbringade en vecka på en tomatodling i Italien för att lära sig mer om arbetstagarnas villkor i den italienska jordbrukssektorn.

Rebecca jobbar på Kapitalförvaltningen och ingår i teamet Ägarstyrning och hållbarhet, där Alecta har samlat sin spetskompetens inom ESG (Environment, Social, Governance).

Kaffe, ris, socker, te och tomater

I nära tre år har Alecta varit medlem i Sustainalytics initiativ Food Supply Chain. Initiativet har som mål att på olika sätt stärka arbetet inom områden som arbetsrätt, barnarbete, levnadslön och mänskliga rättigheter i leverantörskedjan hos bolag inom livsmedelskedjan. Fem råvaror sticker ut där risken för brott mot arbetsrätten är högst; kaffe, ris, socker, te och tomater.

– Resan till Italien startade på Oxfams kontor i Rom (Oxfam är en global rörelse som bekämpar ojämlikhet kopplat till fattigdom, reds anm.), där vi fick en genomgång av problematiken kring jordbruksnäringen. De flesta arbetarna inom tomatproduktionen är migrantarbetare och många av dem har inte arbetstillstånd vilket leder till att de tvingas att acceptera dåliga arbetsvillkor, berättar Rebecca.

I Foggia, Salerno och Neapel träffade Rebecca jordbrukskooperativ, tomatproducerande företag, fackföreningar, det italienska arbetsministeriet och den internationella organisationen för migration.

– Många får bara betalt för de timmar de plockar tomater, vilket ger en oskälig lön. De bor ofta under dåliga förhållanden och kontrolleras av ’Caporalato’ (maffia-liknande organisationer) som agerar som en mellanhand mellan de tomatproducerade bolagen och arbetarna. Det har skrivits ett flertal rapporter om detta genom åren.

Ett arbete med universell relevans

Även om Alecta inte direkt investerar i tomatproducerande bolag, äger vi bolag högre upp i livsmedelskedjan (Nestlé och Unilever). Därför är det viktigt att förstå hur vi kan engagera dessa bolag i att stärka respekten för arbetstagarnas rättigheter.

–Vi stärker vår egen kompetens och kan använda den när vi analyserar och för dialoger med bolag i andra branscher. För utmaningarna inom arbetsrätt, barnarbete, levnadslön och mänskliga rättigheter är universella.

– Efter resan anordnades ett virtuellt rundabordssamtal för att fortsätta att belysa frågorna och vi har även arbetat aktivt för att stärka vår egen process kring mänskliga rättigheter i vår investeringsverksamhet, avslutar Rebecca.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice