Ateljén 2020

För tredje året arrangerar Alecta - Ateljén, en heldagskonferens om framtidens trygghetssystem. Den 12 november samlar vi 70 representanter från större svenska bolag, politiker, arbetsmarknadens parter, forskare, NGOs, startups och opinionsbildare.

Keynote: Nick Robins, Professor Sustainable Finance vid Grantham Research Institute, Imperial College, LSE
Talare: Jonas Samuelson, vd Electrolux och Amin Rajan, contributor Financial Times och CEO of CREATE-Research
Moderatorer: Katrin Marçal, författare och journalist och Ulrica Schenström, vd, tankesmedjan Fores

Samtalet tar utgångspunkt i de frågor om samhällskontrakt, hållbar utveckling och vårt gemensamma trygghetssystem som borgar för vårt långsiktiga välstånd.

2019 handlade diskussionerna på Ateljén till stor del om Just Transition. Ett sätt att ställa om till en låg-koldioxidekonomi på ett inkluderande sätt. Börsen gick bra, EU lanserade en Just Transition Fund och Larry Fink, vd på Blackrock, beskrev Just Transition som en avgörande del i att skapa långsiktigt ekonomiskt värde.

ateljen-logotyp-2020.pngNu vågar vi säga att vikten av samtal om framtiden, som Ateljén, är viktigare än någonsin tidigare. Frågan om Just Transition, inkluderande omställning, har kommit att inbegripa även Just Recovery, inkluderande återhämtning. Hur gör vi för att nå det och vems är ansvaret?

Under flera år har frågan om näringslivets syfte diskuterats. Stakeholder value har ställts mot shareholder value. Frågan blir än viktigare nu när vi kommer att behöva inleda en period av återhämtning. 

Vissa menar att vi nu har en möjlighet att bygga en ekonomi som tar hänsyn till klimatet, samhällen och inkludering. Men är vi där än?

Hur bygger vi gemensamt upp en uthållig, livskraftig ekonomi som klarar av kraftiga omställningar på ett fungerande sätt? Ett system där det svenska trygghetssystemet fortsätter att gynna både pensionssparare, näringsliv och samhälle. Det försöker vi reda ut den 12 november på Ateljén 2020.

Teman för gruppdiskussioner

  1. Inkluderande återhämtning
    En utökning av begreppet Just Transition som diskuterades flitigt under 2019 års Ateljé. Vilken är näringslivets roll i återhämtningen?

  2. A Green Deal
    EU är inte ensamma i världen om att planera för en grön omställning. Vilka steg bör det svenska näringslivet ta för att fortsätta hålla hög sysselsättning och tillväxt så att trygghetssystemet fortsätter att leverera?

  3. Stakeholder interest vs Shareholder/pure profit interest 
    I debatten ställs ofta vinstintresse mot ett bredare syfte, men kan ett bolag som inte bedriver en lönsam verksamhet tjäna ett bredare syfte? Är det ett bolags tidsperspektiv som avgör om de tjänar en bredare grupp av intressenter än ’bara’ aktieägarna, eller är det ett intressentperspektiv som krävs för att skapa uthållig lönsamhet och avkastning?

Program

09.00 Avfärd med båt från Nybrokajen
10.00 Välkommen till Elfviks Herrgård
10.10 Inledning - Magnus Billing, vd Alecta
10.15 Keynote speaker: Nick Robins inkl. kommentar och Q&A
11.30 Lunch
13.00-15.45 Gruppdiskussioner i tre omgångar
16.15 Endnote speaker: Amin Rajan
17.15 Avslutande mingel
18.30 Båtfärd hem

Information

Datum: 12 november 2020
Tid: Kl. 09.00-18.30 (båten anländer till Nybrokajen 19.00)
Plats: Elfviks Herrgård, Lidingö
Elfviksvägen 152, 181 90 Lidingö

Evenemanget är kostnadsfritt och inbjudan är personlig. Alecta följer noggrant händelseutvecklingen för covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Evenemanget kan komma att genomföras digitalt eller ställas in. Vid frågor kontakta: malin.lundin@alecta.se

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice