Om du vill spara extra till din pension

Med tjänstepensionen som bas i ett pensionssparande kommer du långt. Att ha ett jobb, jobba vitt, försöka få upp sin lön och arbeta hos en arbetsgivare med kollektivavtal är en mycket bra grund. Har du detta, kommer du att klara dig som pensionär.

Skulle du ändå vilja ha lite mer att röra dig med och tycker att du har möjlighet, fundera gärna på det här. 

Välj en sparform som passar

Det finns två bra sparformer för ett långsiktigt sparande: investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring.

En fördel med kapitalförsäkring är att du kan välja förmånstagare, alltså vem som ska få pengarna och när. Du har också möjlighet att välja månadsvisa utbetalningar vilket kan vara smidigt om du till exempel sparar till pension. Å andra sidan är du ibland bunden till en kapitalförsäkring under en viss tid. Därför kan ISK vara ett bra val om du snabbt vill kunna komma åt dina pengar.

Krångla inte till placeringarna

De allra flesta har inte kapitalplacering som hobby utan vill bara att sparpengarna ska växa utan större tillsyn. Då passar breda indexfonder med riktigt låga avgifter bra.

Som bas i sparandet föreslår jag en global indexfond. Då hänger du med i marknadens totala utveckling och får en bra riskspridning.Ett komplement kan vara en bred Sverigefond. Den kommer att svänga lite mer än den globala indexfonden, men historiskt sett har det varit bra att ha en del i Sverige. På toppen kan den som vill ha en extra krydda välja en branschfond eller en fond med inriktning mot en specifik marknad. Men inte för mycket: 10-15 procent kan vara lagom.

Ge inte bort avkastningen

Ta reda på vilka avgifter du får betala för ditt sparande. Det är väldigt lönsamt för banker och försäkringsbolag att sälja dyra fonder, och det är lätt hänt att det mesta av avkastningen går till förvaltaren istället för till dig. Upp till 0,5 procent i avgift är bra, sen börjar det bli dyrt. Över 1 procent i avgift är riktigt dyrt.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice