Ta ut pensionen före eller efter 65-årsdagen?

Förr var 65-årsdagen detsamma som pensioneringsdagen. Man fick kaffe, tårta och en kanske en blombukett. Sen var man pensionär resten av livet. Som tur är, är det inte så längre. Idag väljer vi själva när vi vill börja ta ut våra pensionspengar.

Ungefär hälften av Alectas kunder väljer att ta ut sin pension vid 65. Två av tio börjar ta ut sin Alectapension tidigare, och tre av tio väljer att ta ut den senare. 

Om du vill ta ut pension före 65

  • Allmän pension kan idag tas ut tidigast från 62 års ålder. Men riksdagen förväntas snart höja den åldern, 2023 till 63 års ålder och 2026 till 64 års ålder.

  • Tjänstepension kan tas ut redan från 55 års ålder. Men det är extremt ovanligt att göra det. Bara 0,6 procent at Alectas kunder tar ut sin tjänstepension före 60 års ålder.

  • Om du vill ta ut din tjänstepension ITP före 65 år måste du samtidigt sluta jobba ”i pensioneringssyfte". Det innebär att du måste sluta jobba helt och hållet, eller arbeta mindre än 8 timmar per vecka. Du får inte heller ha för avsikt att arbeta 8 timmar per vecka eller mer framöver. Med ”framöver” menas arbete före din ordinarie pensionsålder (vanligtvis före 65 år).

  • Du får inte heller ha arbetslöshetsersättning eller ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada samtidigt som du tar ut pensionen.

  • Om du inte vill sluta arbeta helt, utan bara minska din arbetstid kan du välja att ta ut en del av din pension, till exempel 25 procent.

Om du vill ta ut pension efter 65

Om du tänkt fortsätta jobba efter 65 och vill skjuta upp ditt pensionsuttag är det viktigt att du talar om det för oss. Annars startar utbetalningarna vid 65, och tyvärr går det enligt lag inte att stoppa dem när de väl börjat.

För att ta reda på hur just du vill ha det skriver vi på Alecta till dig tre till sex månader innan du fyller 65. Om du inte svarar skickar vi en påminnelse. Men du kan också själv logga in på Mina sidor och välja tjänsten ”Skjut upp din pension”. Där fyller du i när du vill att utbetalningarna ska starta.

Specialtips för dig som har ITP2

Om du har tjänstepensionen ITP 2 i Alecta och funderar på att gå i pension före 65 har jag ett särskilt tips till dig: Vänta med att sluta jobba åtminstone till månaden efter att du fyllt 62 år.

Du omfattas nämligen av en särskild förmån som kallas ”kollektiv slutbetalning”. Den funkar så att du får lika mycket inbetalt till din pension som om du skulle ha arbetat fram till 65 år trots att du slutar tidigare – men bara om du jobbar minst till månaden efter din 62-årsdag. 

Läs mer

När ska din utbetalning starta?
ITP 2 och kollektiv slutbetalning

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice