Deltidsfällan engagerar ingenjörer

2017-11-22 Det är några år sedan Alecta publicerade "Deltidsfällan", men att frågan är lika aktuell i dag uppmärksammande Sveriges Ingenjörer en novemberkväll vid ett fullsatt seminarium på samma tema.

Att arbeta deltid är en starkt bidragande orsak till att kvinnor år efter år rapporteras ha lägre pension jämfört med män. Utöver deltiden spelar naturligtvis även kvinnors i genomsnitt lägre lön ofta in. 

– Jobbar du deltid i början av karriären, tappar du inbetalningar till din pension och missar möjligheten till tidig ränta-på-ränta-effekt, sa Staffan Ström, Alectas pensionsekonom.

40 års heltid för en bra pension

Det svenska pensionssystemet bygger på att det krävs 40 års heltidsarbete för att få en bra pension. Den som jobbar deltid eller börjar jobba sent i livet kommer att behöva ställa in sig på att jobba mycket längre än till 65.

För en högavlönad ingenjör utgör tjänstepensionen en stor del av den totala pensionen. Ju högre lönen är desto högre blir tjänstepensionen. Den så kallade ”pensionspyramiden” blir mer som en ”pensionsrektangel” för dig med högre lön eftersom din arbetsgivare betalar in 4,5 procent av din månadslön upp till 38 438 kronor och hela 30 procent av din månadslön över 38 438 kronor.

Dela på deltiden

Det kan finnas många goda skäl till att arbeta deltid under vissa perioder. Men deltidsarbetets konsekvenser är viktiga att känna till så att man kan göra ett medvetet val. För par som vill vara jämställda gav Staffan Ström konkreta råd för att båda ska få en bra pension:

– Dela på deltiden, för över ppm-premier och öronmärk ett särskilt pensionssparande till den i förhållandet som har den lägsta inkomsten.

Läs mer
Alectas rapport Deltidsfällan
Alectas pensionsekonom: "Se upp för deltidsfällan!"

 

Var informationen användbar för dig?

Behöver du istället vår hjälp? Kontakta oss.

Vill du hjälpa oss att bli bättre?

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats.

Tack för din återkoppling!