För dig som ombud

Digital grundutbildning i ITP

I vår digitala grundutbildning, får du som arbetar som ombud, en översiktlig bild av ålders­pensionen, sjukpensionen och efter­levandeskydden i ITP. Du kan även lyssna på ett avsnitt om alternativ pensionslösning och varför den frilagda premien ändras vid ett årsskifte.

Varje del tar ungefär 20 till 25 minuter. Eftersom alla kapitel är fristående  behöver du inte titta på dem i någon speciell ordning. Välj den ordning du själv känner för!

I slutet av varje avsnitt går vi igenom vilka tjänster i vårt internetkontor som du kan ha nytta av och som är kopplade till det vi just pratat om.

Hör av dig med frågor

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 08-441 92 10, eller skicka din fråga genom internet­kontoret.

På med hörlurarna så börjar vi!

Våra grundkurser för dig som ombud

 1. 2022-05-10

  ITP 2 Ålderspension

  Här får du lära dig om ITP 2 Ålderspension, den förmåns­bestämda pensionen inom ITP. Vi berättar hur storleken på pensionen bestäms, hur premierna fungerar och vilka regler som kan påverka den anställdes pension.

 2. 2022-05-10

  ITP 1 Ålderspension och ITPK

  Lär dig mer om de premiebestämda ålderspensionerna i ITP, till exempel vilka bolag de anställda kan välja att placera sin ålders­pension i och vilka premier som gäller.

 3. 2022-05-10

  Efterlevandepension och Tjänstegrupplivförsäkring,TGL

  Det finns flera olika efterlevandeskydd i ITP. Även om alla ger ekonomiskt stöd till de närmaste vid dödsfall så skiljer sig skydden åt på andra sätt. En del skydd ingår i ITP, andra får den anställde själv lägga till. Ibland kan en sambo få del av ersättningen, ibland inte.

 4. 2022-05-10

  Sjukpension och premiebefrielseförsäkring

  ITP Sjukpension kompletterar sjukpensionen från Försäkringskassan. I det här avsnittet tittar vi på hur stor ersättningen är och när den börjar att betalas ut. Vi går även igenom premiebefrielse­försäkringen som gör att den anställda inte förlorar insättningar till ITP under sin sjukdomstid.

 5. 2022-05-10

  Alternativ pensionslösning

  I början av 90-talet öppnade kollektivavtalet upp för arbetsgivare att erbjuda 10-taggarlösningar till anställda. Här går vi i bland annat igenom vad man väljer bort när man tecknar en 10-taggar­lösning och hur en frilagd premie fungerar.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice