KAP-KL/AKAP-KL – Ålderspension

Dina pengar placeras i Alecta Optimal Pension som är ett sparande med hög andel aktier och garanti. I Alecta Optimal Pension fördelas varenda krona i avkastning direkt till våra kunder varje månad. Vi har även en av branschens lägsta avgifter.

Din arbetsgivare betalar in till din ålderspension. Hur mycket som betalas in är olika beroende på om du har tjänstepensionen KAP-KL eller AKAP-KL.

För KAP-KL motsvarar inbetalningarna 4,5 % av lönen. Det gäller på lön upp till 153 750 kronor i månaden. Du kan komma överens med din arbetsgivare om att de ska göra ytterligare inbetalningar.

För AKAP-KL motsvarar inbetalningarna 4,5 procent av lönen. Det gäller på lön upp till 38 438 kronor. På lönedelar över 38 438 kronor motsvarar inbetalningarna 30 procent av lönen upp till 153 750 kronor i månaden. Har du fyllt 67 år motsvarar inbetalningarna 4,5 procent på hela din lön upp till 153 750 kronor i månaden.

Alecta Optimal Pension har en placeringsinriktning med ungefär 60 procent aktier, 10 procent fastigheter och 30 procent räntebärande värdepapper. En förvald placeringsinriktning som passar de allra flesta. Du har dessutom möjlighet att själv påverka fördelningen mellan aktier och räntor genom att ändra placeringsinriktning om du skulle vilja det.

Är du kund hos oss kan du logga in på Mina sidor och se hur ditt kapital utvecklas. Allt du behöver är en e-legitimation som du kan ladda ner hos din bank.

Ordförklaringar

Bra pension och flexibel utbetalning

Pensionens storlek

Utbetalning av din tjänstepension

Var informationen användbar för dig?