Tidigare tjänstepension

Ibland behöver du fylla i en blankett

När din arbetsgivare har anmält dig till ITP 2 eller FTP 2 ska vi ta reda på om du har tjänat in tjänstepension sedan tidigare och om den ska räknas med i din nya tjänstepension. Detta kallas "samordning". Oftast får vi uppgift om detta, men ibland behöver du fylla i en blankett.

Om du ska omfattas av samordning skickar vi ett brev med en blankett  till din nya arbetsgivare som kan hjälpa dig att fylla i blanketten. Det är viktigt att du fyller i den eftersom den tidigare tjänstepensionen kan ha betydelse för hur mycket du får i pension.

Fyll i blanketten "Uppgift om tidigare intjänad tjänstepension" 

Du ska fylla i alla de anställningar där du har tjänat in tjänstepension. Du behöver fylla i och skicka tillbaka blanketten till oss eftersom Alecta inte kan göra förfrågningar till andra pensionsförvaltare utan ditt medgivande. Det är därför vi behöver din hjälp.
Blankett Uppgift om tidigare tjänstepension (pdf)

Vad händer sen?

När vi får svar från dig hämtar vi uppgifterna från aktuell pensionsförvaltare. Därefter justerar vi pensionens storlek. Du ser förändringen i årsbeskedet från Collectum och på Mina sidor. Visar det sig att uppgifterna inte påverkar försäkringen fortsätter den nuvarande att gälla.

Pensionen betalas ut från olika håll

När du går i pension kommer tjänstepensionen att betalas ut från de pensionsförvaltare där den tjänats in. Därför kan pensionen betalas ut från flera olika håll.

Ordförklaringar

Mer om tidigare tjänstepension

Vem omfattas av samordning?

Om du arbetat utomlands och tjänat in tjänstepension

Exempel på pensionsförvaltare

Var informationen användbar för dig?