Tjänstepensionen ITP - ett
försäkringspaket i tre delar

Om du har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP omfattas du av ett färdigt försäkringspaket. I det ingår ålderspension, ersättning vid långvarig sjukdom och möjlighet för dina efterlevande att få ersättning om du dör.

Tjänstepensionen är inte bara en andra uppskjuten lön som du får när du slutar arbeta. Den består av ett paket med ytterligare två delar. En sjukpension som ger dig ersättning om du blir sjuk länge och skydd för dina efterlevande om du dör.

Försäkringspaket i tre delar - ålderspension, ersättning vid sjukdom och skydd för efterlevande

Mer pengar som pensionär
När du slutar arbeta och går i pension kommer du att få pengar från flera håll. Du får allmän pension från Pensionsmyndigheten (som redovisas i det orange kuvertet), och du får tjänstepension. Tjänstepensionen kan du påverka själv. Du kan välja var pengarna ska placeras för din premiebestämda pension och om du vill att din familj ska ha ett ekonomiskt skydd.
Läs mer om ITP Ålderspension

Extra pengar om du blir sjuk
Förutom ersättningen från Försäkringskassan får du också pengar från din tjänstepension om du blir sjuk länge.
Läs mer om ITP Sjukpension

Pengar till dina närmaste vid dödsfall
Om du dör innan du går i pension betalas det ut pengar till dina närmaste från Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL. Du kan själv påverka vem som ska få pengarna. Du kan även välja till två skydd – återbetalningsskydd och
ITP Familjeskydd. Om du har ITP 2 och tjänar över 37 807 kronor i månaden har du också ITP 2 Familjepension.
Läs mer om skydd för efterlevande

Har du tjänstepensionen ITP 1 eller ITP 2?

Som privatanställd tjänsteman har du antingen tjänstepensionen ITP 1 eller ITP 2. Knappa in ditt personnummer nedan, så får du reda på om du är kund hos oss och vilken tjänstepension du i så fall har.

Se om du är kund hos Alecta

 

 

Ordförklaringar

Var informationen användbar för dig?