Nytt jobb

Har du fått ett nytt jobb? Grattis - då har du såklart diskuterat lön med din nya arbetsgivare. Men har du frågat om tjänstepension? Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats får du en värdefull tjänstepension som ger dig en riktigt bra pension och som också innehåller ett bra skydd om du blir sjuk. Dina efterlevande kan även få ersättning om du dör.

Nytt jobbTjänstepension är som en andra, uppskjuten lön som din arbetsgivare sätter av åt dig. Och den får en allt större betydelse för den totala pensionen ju mer du tjänar. Många med lite högre inkomst kan faktiskt förvänta sig mer pengar från tjänstepensionen än från den allmänna pensionen. 

Ta reda på att tjänstepension finns innan du byter jobb

Innan du börjar på ett nytt jobb bör du ta reda på om din nya arbetsgivare erbjuder någon form av tjänstepension. Har arbetsgivaren kollektivavtal betalar de in en viss summa pengar för dig. Saknas kollektivavtal bör du själv förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionen. Det finns en del företag som struntar i pensionsavtal. De kanske lockar med lite högre löner. Då bör du tänka på att själv pensionsspara så mycket du kan för att kompensera.

 

Ordförklaringar

Det här gäller för just ditt avtal

Privatanställd tjänsteman ITP 1

Privatanställd tjänsteman ITP 2

Privatanställd arbetare - avtalspension SAF-LO

Statligt anställd PA 16

Anställd i kommunalt bolag - PA-KFS 09

Anställd i kommun eller landsting – KAP-KL/AKAP-KL

Försäkringsanställd - FTP 1

Försäkringsanställd - FTP 2

Så här säger våra kunder

  • "Jag ser min tjänstepension som en extra löneförmån."

    "Jag ser min tjänstepension som en extra löneförmån."

     Ann, 40 år

Var informationen användbar för dig?