Tjänstepension gör det möjligt att leva hela livet

Det är få av oss som har förmågan att tänka riktigt långt framåt när vi planerar våra liv. Planen sträcker sig ofta fram till semestern eller kanske två, tre år framåt i tiden. Längre än så är livet ganska svårt att överblicka.

Det gör att också pensionen känns avlägsen. Ändå lever vi allt längre och många av oss kommer att leva i tjugo, trettio år som pensionärer. För att då kunna ha det liv vi önskar behöver vi ekonomisk trygghet, det vill säga pengar. Pengar i form av pension.

Visserligen har alla svenskar rätt till en allmän pension, men den räcker sällan ensam för att ge oss den tryggheten. Därför är tjänstepensionen ett viktigt kompletterande trygghetssparande. Den ger oss det där viktiga tillskottet till den totala pensionen som få av oss skulle ha förmått att spara ihop på egen hand.

Tjänstepensionen har alltså kommit till för att ordna lite av det vi själva inte förmår att ta tag i. Genom att hjälpa oss att spara under tiden vi arbetar blir tjänstepensionen en trygghet och frihet senare i våra liv. Det tjänar både vi själva och samhället på.

Ordförklaringar

Var informationen användbar för dig?