ITP är ett helt paket med värdefulla försäkringar

Tjänstepensionen itp är privattjänstemännens pensionsplan. Den är ett paket med ett noga utformat pensionssparande, en extra sjukförsäkring och ekonomiskt skydd till de närmaste vid dödsfall. På så sätt kan man känna sig trygg både under och efter arbetslivet utan att själv behöva vara insatt i försäkringsfrågorna.

Det finns flera sätt att påverka hela eller delar av pensionen från ITP. Den som själv vill placera sin pension kan göra det på upp emot hundra olika sätt i åtta olika bolag som alla dessutom erbjuder flytträtt. Och vill man inte göra några val alls, går det också bra. Då placeras pensionspengarna i Alecta Optimal Pension som är parternas förvalsalternativ och det sparande som bedömts ha bäst förmåga att ge en hög pension.

Alla privatanställda tjänstemän som jobbar på ett företag med kollektivavtal får automatiskt ITP. Det är bekvämt både för de anställda och för arbetsgivaren. Arbetsgivarna får ut maximalt av de pengar de satsar på den mest värdefulla anställningsförmånen, och de anställda får ett helt paket med trygghet att lita på både under och efter arbetslivet.

Ordförklaringar

Var informationen användbar för dig?