En bra pension börjar med en låg avgift

Det är inte många som tänker på hur avgörande avgifterna är för pensionen. En procent hit eller dit låter lite, men en ynka procent kan få pensionen att läcka rejält eftersom avgifterna tas ut år efter år.

De som tar ut höga avgifter hävdar ofta att deras produkter ger bättre avkastning. Men lika ofta är det precis tvärtom. Det är ytterst få förvaltare som över tid lyckas bättre än genomsnittet och att hitta dem på förhand är såklart väldigt svårt.

Inom ITP är avgifterna riktigt låga. Förvalsalternativet Alecta Optimal Pension har en avgift på bara 0,13 procent och kan aldrig kosta mer än 75 kronor per månad. För den som väljer ett sparalternativ utanför kollektivavtalet är det inte ovanligt med avgifter som är mellan fem och tjugo gånger högre. Anledningen till att Alecta kan hålla så låga avgifter är att vi undviker komplicerade lösningar, tar god vara på våra stordriftsfördelar och inte lägger pengar på reklam och försäljning. Globala jämförelser har visat att Alecta är en av världens mest kostnadseffektiva pensionsförvaltare.

Det bästa sättet att få mer i pension är faktiskt att få ner avgiften på sitt sparande. En procent i avgift betyder under ett arbetsliv att omkring en femtedel av pensionskapitalet försvinner.

Ordförklaringar

Var informationen användbar för dig?