Om våra undersökningar

Utgångspunkten för våra studier är att pensionsprocessen ser olika ut för olika individer, och att äldres inkomster består av mer än den allmänna pensionen.

Målet med studierna är att:

  • Förstå vad äldre svenskar faktiskt har att röra sig med genom att räkna in alla inkomster som landar i pensionärers plånböcker.
  • Följa och jämföra inkomstutvecklingen mellan årskullar som går i pension.
  • Följa och jämföra den individuella inkomstutvecklingen inom olika inkomstgrupper.

Inkomster vid 60 år jämfört med vid 67 år

Många funderar på om de kan behålla sin levnadsstandard när de går i pension. Vid 60 år jobbar fortfarande de flesta som kan, men sedan märks en nedgång i arbetskraftsdeltagandet. Vid 67 år har de allra flesta gått i pension. Därför jämförs inkomster vid 60 års ålder med inkomster vid 67 års ålder.

Data vi bygger studierna på

Underlaget kommer från två separata datauttag från SCB. Dels medianinkomsten för samtliga inkomsttagare, uppdelad per ålder och inkomstår. Här jämförs medianen i en årskull ett visst år, med medianen ett annat år (se diagrammen "Inkomstutveckling för årskullarna 1942-1956" och "Köpkraft vid 67 år, medianinkomst efter skatt").

Diagrammen som jämför inkomstutveckling inom olika inkomstgrupper och mellan män och kvinnor utgår från ett datauttag för årskullar som fyllt 67 år under senast tillgängliga inkomstår. I årets studie är det 2023. Här finns möjligheten att följa den individuella inkomstutvecklingen från 60 år. Alla inkomsttagare i årskullen finns med i underlaget och i rapporten fokuserar vi på dem som bott i Sverige 40 år eller längre.

Inkomstgrupper baserat på förvärvsinkomst vid 60 år
Vi delar in i inkomstgrupper utifrån inkomstbasbeloppet som gällde året de fyllde 60.

Tabellen nedan visar vilka inkomster som indelningen motsvarade 2023.
Inom varje grupp utgår vi från den individuella förändring av inkomsterna som ligger i mitten (medianförändringen). Hälften av individerna hade en större förändring och den andra hälften en mindre. Därmed fångar vi den ”typiska” förändringen i gruppen.

Vi kallar medianen i inkomstgrupp 2 för ”låginkomsttagare” och medianen i grupp 3 för ”medelinkomsttagaren”eller ”medelsvensson”. Den viktade medianen av de två högsta inkomstgrupperna 6 och 7 räknas som ”höginkomsttagare”.

Inkomster som räknas in

Allmän pension: Inkomstpension, premiepension, garantipension.

Tjänstepension: Förmånsbestämda och premiebestämda ålderspensioner, eventuellt efterlevandeskydd under utbetalning samt eventuell löneväxling till arbetsgivarägd tjänstepension. Före uppnådd pensionsålder kan utbetalning av kollektivavtalad sjukförsäkring under utbetalning ingå.

Övriga inkomster: Inkomst från exempelvis arbete och företagande, kapitalinkomst, hobbyverksamhet, privat pensionsförsäkring, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Inkomstgrupp Förvärvsinkomst före skatt vid 60 år, 2023 års penningvärde
Grupp 1 upp till 12 400 kr
Grupp 2 från 12 400 kr–24 800 kr
Grupp 3 från 24 800–37 200 kr
Grupp 4 från 37 200–49 500 kr
Grupp 5 från 49 500 kr–61 900 kr
Grupp 6 från 61 900 kr–74 300 kr
Grupp 7 från 74 300 kr

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice